19.1 C
Paşcani
marți, aprilie 16, 2024

FOTO | Accident rutier cu patru victime, la Soci

Accident rutier grav in a doua zi de Craciun, dupa amiaza, in localitatea Soci din comuna Miroslovesti, pe drumul european 85. Doua masini s-au ciocnit violent, iar in urma impactului, patru persoane au fost ranite. 

La fata locului au fost trimise de urgenta o autospecială de intervenție si un echipaj SMURD de la sectia de Pompieri Pascani dar si o ambulanta. Salvatorii ajunsi la accident au cerut in sprijin inca o ambulanta.

Cele doua autoturisme implicate in accident au fost facute mormane de fiare, ceea ce arata ca a fost un impact puternic si cel mai probabil a fost vorba si de viteza mare.

Politistii rutieri au inceput o ancheta pentru a stabili in ce imprejurari s-a petrecut nefericitul eveniment.

De precizat este si faptul ca accidentul a avut loc la cateva ore bune dupa ce a inceput sa ninga abundent, iar pe carosabil era zapada.

Politistii atrag atentia ca in aceasta perioada a crescut numarul accidentelor rutiere si vin cu cateva sfaturi pentru evitarea tragediilor:

– odihniți-vă bine înainte de a porni la drum
– dacă nu vă simțiți bine sau suficient de odihniți, nu conduceți
– evitați administrarea de medicamente care afectează capacitatea de a conduce autovehicule
– etapizați-vă călătoria, prevăzând pauze pentru a mânca și a vă odihni
– pentru un plus de siguranţă, măriţi distanţa dintre vehicule
evitaţi depăşirile în condiţii de vizibilitate redusă

Simptomele oboselii duc la scăderea timpului de reacţie și a vederii. De la începutul anului, aproape 70 de oameni, care au adormit la volan, au murit în accidente rutiere grave.

Potrivit IGRP, în perioada 01.01.2021- 24.12.2021, la nivel naţional, pe fondul oboselii la volan, s-au înregistrat 71 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 65 de persoane și rănirea gravă a altor 59.

Specialiștii spun că oboseala, asociată cu confortul de la volan, poate duce la starea de micro-somn, adică soferul ațipește in timp ce conduce între două și 30 de secunde fără să își dea seama, informeaza stirileprotv.ro.

Bianca Brândușa, psiholog: “Este foarte important să ne cunoaștem propriile semnale și atunci când simțim că suntem obosiți, chiar dacă am dormit, să luăm o pauză, să ne odihnim, să fim atenți. Șofatul poate induce starea de liniște, de confort, este o rutină deja, și în aceste condiții poate apărea microsomnul/organismul nostru simte starea de relaxare totală.

Marius Giurisici este pilot de raliu și are câteva sfaturi, potrivit sursei citate.

Accidentele rutiere cauzate de oboseală pot fi de două ori mai fatale decât restul accidentelor. Nu mai poți pune frână sau evita un obstacol iminent. Eu le-aș recomanda un somn lung înainte de a pleca la traseu. O conversație cu pasagerii te poate ajuta. Dacă ești singur la volan te poate ajuta de la a bea o cafea, până la a mesteca gumă sau a pune o muzică preferată. Nu avem voie să lăsăm corpul să intre în acea stare de amorțire.”

Politistii spun că efectele obsoselii sunt comparabile cu situațiile în care un șofer se urcă băut la volan.

Alte articole