15.2 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Fostul primar scapa de plată a 1,4 milioane de lei prejudicii din bugetul local, din cauza actualei administraţiei

La Paşcani sunt două categorii de cetăţeni. Cei mai mulţi dintre ei – oamenii simpli, se supun legilor în vigoare. Îşi plătesc datoriile către stat şi autorităţile locale şi răspund pentru faptele lor, inclusiv penal, dacă este cazul. Alţii însă, puţini la număr dar cu tupeu, cu funcţii publice sau politice sunt exoneraţi de răspundere cu complicitatea celor care ar trebui să aplice legea. Din a doua categorie face parte şi fostul primar liberal Grigore Craciunescu. El a scăpat de plată a 1,4 milioane de lei, prejudicii din bugetul local. Soluţia pronunţată pe 28 noiembrie 2018 este definitivă după ce judecătorii Curţii de Apel Iaşi au respins apelul formulat de municipalitate şi au menţinut hotărârea Tribunalului Iaşi.

În prima instanţă acţiunea Primăriei Paşcani a avut aceeaşi soartă pe motiv că dreptul de recuperarea al prejudiciului s-a prescris. De aici se înţelege că juriştii administratiei din Paşcani au deschis, târziu, proces împotriva fostului primar, în martie 2017, din proprie iniţiativă, neglijenta în serviciu sau la cererea expresă a cuiva. Deocamdată nu a fost demarata nici o anchetă internă ca şi cum nimeni nu ar avea interes să recupereze banii, deşi conducerea Primăriei trebuie să găsească vinovaţii şi să se îndrepte împotriva lor pentru recuperarea prejudiciilor care trebuiau plătite de fostul primar.

Acţiunea a fost declanşată, nu din proprie iniţiativă ci la solicitarea inspectorilor Curţii de Conturi. Este vorba despre o serie de investiţii şi achiziţii dubioase realizate în perioada 2008 – 2012, unde au fost cheltuite sume importante de bani fără să poată fi justificate. Cea mai mare sumă de recuperat este de 1,14 milioane de lei prejudiciu realizat în perioada 2009 – 20010 de societatea LDP Iaşi în contractul de reabilitare a străzilor Calea Iaşului şi Calea Romanului. Constructorul a emis facturi fără executarea lucrărilor, care au fost achitate cu aprobarea fostului edil.


Tot pentru lucrări neefectuate dar achitate, administraţia locală trebuie să recupereze suma de 46.433 lei. Societatea care trebuia să asfalteze străzile I Creanga, 13 Decembrie str George Enescu, să repare Strada Moldovei şi Ştefan cel Mare, să amenajeze două intersecţii (strada G. Enescu cu strada. Crinilor şi strada. I. Creanga cu strada. Libertăţii şi strada. Independenţei) dar şi parcările din staţiile de autobuz Bosteni I şi II nu a finalizat lucrările şi a intrat în insolventa.
De asemenea, municipalitatea mai are de recuperat de la fostul primar Grigore Craciunescu suma de 156.326 lei. Banii au fost achitaţi iniţial din bugetul de stat pentru efectuarea unor lucrări de construire a unei baze sportive în suburbia Blăgeşti. Ulterior s-a constatat că investiţia a fost făcută pe o altă locaţie, într-o zonă mlăştinoasă, iar reprezentanţii statului au refuzat să facă recepţia lucrărilor şi au cerut banii înapoi. Ei au fost returnaţi din bugetul local iar acum inspectorii Curţii de Conturi cere recuperarea lor de la cei vinovaţi.
Ultimul prejudiciu este de 65.472 lei în urma investiţiilor de reabilitare termică a blocurilor T6 şi T7 din zona Deal. Inspectorii au constatat că fostul primar Grigore Craciunescu a făcut plata din banii statului fără că asociaţia de proprietari şi Consiliul Local să avizeze decontarea lucrărilor.

Alte articole