17.3 C
Paşcani
miercuri, septembrie 27, 2023
Array

Formatii din zona Pascaniului, la Festivalul Folcloric “Datini si obiceiuri” Iasi

Incep festivalurile folclorice de traditii si obiceiuri de iarna. Sambata, 15 decembrie 2012, traditiile din zona Pascaniului vor fi prezentate la cea de-a 45-a editie a Festivalului folcloric “Datini si obiceiuri de iarna”, organizat de Consiliul Judetean Iasi, prin Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi si Primaria Municipiului Iasi. Miroslovesti, Mogosesti, Deleni, Lunca-Pascani, Tatarusi, Badeni-Scobinti sunt doar cateva locuri din care se vor aduna alaiuri de plugusoare, colindatori si jocuri cu masti. Evenimentul va debuta cu parada alaiurilor, între orele 10.00 – 10.45, pe traseul Palatul Culturii – Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt – Piaţa Unirii – Piaţa „Mihai Eminescu“ iar mai apoi festivalul va continua în Sala „Gaudeamus“ a Casei de Cultură a Studenţilor, între orele 11.00 – 17.00.

Comuna Miroslovesti este locul in care traditiile sunt pastrate vii inca din cele mai vechi timpuri. Alaiuri de “Capre”, “Cerbi”, “Ursi” si “Irozi” dar si batrani imbracati in straie traditionale strigand din rasputeri vechiul plugusor, vor fi prezenti la Casa de Cultura a Studentilor Iasi.

Mentionam ca in cadrul festivalului vor fi prezente peste 20 de alaiuri din diferite zone ale tarii dar si din Republica Moldova, precum ansamblurile din Monor – Bistrita Nasaud, Vadu Izei – Maramures, Sibiu, Avrameni–Botosani, Malini si Vama – Suceava, Todiresti – Vaslui si din Sculeni – Ungheni.

Alte articole