-0.8 C
Paşcani
duminică, decembrie 3, 2023

Fonduri nerambursabile pentru reabilitarea termică a blocurilor vechi. Condiţii, aproape imposibile pentru păşcăneni. Vezi lista

Dacă locuiţi într-un bloc cu minim două etaje construit în perioada 1950 – 1990, aveţi vecini responsabili şi acolo funcţionează eficient o asociaţie de proprietari, trebuie să ştiţi că aveţi o mică şansă să faceţi lucrări de reabilitare a clădirii, plătind doar 25% din nota de plată.

Primăria municipiului Paşcani a anunţat pe site-ul institutiei condiţiile pentru obţinerea restului de bani din fonduri europene, de la bugetul de stat şi cel local, nerambursabile.
Linia de finanţare a fost deschisă pe 16 martie iar cererile pot fi depuse doar de UAT Paşcani, în cazul de faţă, până pe 16 iulie.A.c.

Se acordă finanţări de minim 100 000 euro şi maxim 5 milioane de euro. Municipalitatea poate solicita ca maxim 60% din cheltuieli să fie acoperite din fonduri europene şi guvernamentale nerambursabile, iar restul sumei trebuie acoperită din fonduri proprii 15 % de la bugetul local şi 25% cofinanţarea asociaţiilor de proprietari cu banii de la locatari. Pentru spaţiile comerciale de la blocuri şi apartamentele care sunt sedii de firma decontarea lucrărilor va fi făcută integral de către proprietari. Cu banii obţinuţi pot fie executate lucrări de izolare termică şi anvelopare, reabilitatea instalaţiilor termice, modernizarea sistemelor de încălzire prin montarea ce centrale termice, panouri solare şi chiar pompe de căldură şi elaborarea unor strategii de consum şi eficientă energetică.

Pe lista administraţiei sunt 48 de blocuri care s-ar încadra în condiţia ca ele să fi fost construite în perioada 1950 – 1990, parter şi cel puţin două etaje, dar condiţiile de accesare a fondurilor sunt aproape imposibil de îndeplinit. (vezi lista de mai jos)

Cea mai mare problemă este perioada scurtă până când pot fi depuse cererile de finanţare.
Primăria a anunţat că reprezentanţii asociaţiilor de proprietari pot solicita informaţii suplimentare de la compartimentul specializat, doar până pe data de 11 martie adică până marţea viitoare. De asemenea între asociaţiile de proprietari şi Primărie trebuie încheiate contracte până cel târziu 2 aprilie. Ca să poată fi încheiate astfel de contracte este nevoie mai întâi acordul a cel puţin 2/3 din numărul locatarilor din scara sau scările blocului şi semnătura tuturor locatarilor dacă sunt necesare intervenţii în interiorul apartamentelor. De asemenea la dosar asociaţiile trebuie să depună cărţile tehnice, expertizele tehnice cu modificările făcute în apartamente precum şi expertizele energetice, documente aproape imposibil de obţinut într-un timp atât de scurt.

Reprezentanţii Primăriei Paşcani spun că în bugetul local sunt disponibili 150 000 lei pentru studii şi o parte din eventualele cofinantari dar banii ar putea ramane necheltuiţi la fel cum s-a întâmplat şi în alţi ani din lipsa cererilor de finanţare de la asociaţiile de proprietari. Finanţările pot fi accesate şi pentru reabilitarea clădirilor publice, aflate în proprietatea instituţiilor.

 

Alte articole