2.7 C
Paşcani
joi, noiembrie 30, 2023

Folosirea excesivă a dezinfectanţilor ar putea face mai mult rău decât bine

Ce-i prea mult, strică! Expresia veche de câteva secole rămâne valabilă și în zilele noastre, în cazul dezinfectanților folosiți în exces. Ultimele studii arată că folosirea excesivă a dezinfectanților pe bază de clor sau alcool ar putea face mai mult rău decât bine. Soluția? E la îndemână. Apa și săpunul.

Clor, alcool sau substanțe biocide puternice. Folosite în exces și fără precauții, pot ataca foarte ușor organismul. Primele semnale de alarmă: piele uscată, mâncărimi sau usturimi. Putem dezvolta inclusiv alergii, iar semnele pot apărea oriunde pe corp. Medicii ne recomandă ca la primele simptome să oprim utilizarea dezinfectantului și să cerem sfatul unui dermatolog.

Carmen Curea, dermatolog – Să folosim substanțe emuliente, să folosim substanțe hidratante, să folosim niște creme cicatrizante, niște produse ca un fel de cremă-barieră.

Utilizarea îndelungată a dezinfectanților și a mânușilor de protecție ne pot face vulnerabili chiar în fața inamicului de care încercăm să ne apărăm.

Carmen Curea, dermatolog – Dermatitele acestea, în special dermatitele acute de contact, în special formele de dermatite acute prin rănile apărute sau prin micile vezicule, initial mici ulterior vizibile cu ochiul liber pot să constituie poartă de intrare pentru stafilococi, mai nou pentru virusul asta si nu numai.

Continuarea pe Observator

Alte articole