More

  ”Folcloristica”, festival de succes. Ruginoasa, cel mai frumos sat din Iași

  Array

  Un grup de tineri inimoși și-au propus să transforme orașul în care trăiesc într-o capitală a folclorului moldovenesc. Tinerii de la Asociația SUPER TINERI (ASIRYS) au reușit să facă din prima ediție a festivalului ”Folcloristica”, de la Târgu Frumos, nu numai un eveniment important pentru comunitate prin care sunt promovate tradițiile din județul Iași, ci un motiv real de bucurie, cântec, joc și voie bună, iar cea mai pricepută în folclor s-a dovedit a fi comuna Ruginoasa.
  castigatori festival folcloristica
  S-a încheiat festivalul ”Folcloristica”, de la Târgu Frumos, proiect ambițios aflat la prima ediție, ce a reunit instituții, asociații și comunități, sub un scop comun- promovarea folclorului românesc din județul Iași. Trei zile de tradiții, meșteșuguri și obiceiuri, expoziții, muzică populară și mult așteptata paradă a satelor, care a avut loc duminică.

  Deși inițial s-au înscris 7 comunități rurale pentru participarea la ”Parada satelor”, doar 4 dintre ele au reușit să ajungă pentru a-și prezenta localitatea, fapt regretat și de Mona Popovici, realizatoarea tv, dar și iubitoare de folclor, care a fost invitată la eveniment în calitate de președintă a juriului.
  mona popovici
  Fiecare din cele 4 sate a ales să prezinte câteva elemente reprezentative în cadrul paradei ce a avut loc în centrul orașului prin momente artistice, cîntec și dans, costume populare, tradiții obiceiuri, dar și produse tradiționale. Dacă cei de la Bălțați au impresionat prin dansul popular și dibăcia unui artist al satului, cei din Cucuteni au adus în fața celor prezenți obiceiurile de iarnă, așa cum sunt promovate în prezent. Satul Costești a adus în fața celor prezenți o șezătoare, iar spectatorii au putut vedea cum se fac opincile sau cum se toarce lâna, dar au avut parte și de povestiri cu tâlc.
  sezatoare costesti
  Cei care au impresionat prin istoria locurilor, cântec, joc și artă populară au fost însă cei din Ruginoasa, ei fiind numiți câștigătorii competiției și primind titlul de ”Cel mai frumos și tradițional sat din județul Iași 2015-2016”
  premianti folcloristica
  După ce a fost încheiată premierea, atât organizatorii și participanții, cât și spectatorii s-au încins la joc, bucurându-se cu toții de acordurile îndrăgite ale muzicii populare moldovenești.
  hora organizatori
  Festivalul ”Folcloristica” a fost încheiat de Trupa ”Etnic” și ”Academus Band”, care au cântat împreună cu publicul adunat în număr foarte mare, până la lăsarea serii.
  etnic
  Menționăm că acest festival organizat în parteneriat cu Primăria Orașului Tîrgu Frumos și Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, face parte din cadrul unui proiect mai amplu, ”Folcloristica – Școala Populară” din Târgu Frumos, sprijinit de Cercul de Donatori Iași cu suma de 4000 de lei, parte componentă a proiectului „Centrul de Voluntariat Târgu Frumos”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Scandalul comisiilor de specialitate: Consilierul Ratoi refuza sa munceasca! Cum sunt si cum ar trebui sa fie impartite mandatele

  Un subiect care aparent nu are legatura cu agenda publica a cetatenilor a starnit un scandal de amploare intre reprezentantii puterii si cei ai...

  15 IANUARIE – ZIUA CULTURII NATIONALE

  Ziua Culturii Naţionale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, adică în urmă cu 10 ani. Data la care se sărbătoreşte...

  Preotul prins în prag de comă alcoolică la volan a fost scos din Biserică

  Preotul Pavel Pavel din Ruginoasa a fost prins băut la volan cu o alcolemie de  0.93 mg/l în aer expirat @ După  aceea, Mitropolia...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI