More

  Focar de pestă porcină africană. Ședință extraordinară pentru prevenirea răspândirii virusului

  Array

  Ședință importantă convocată de prefectul județului, Marian Grigorș. Întâlnirea a avut loc la solicitarea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), tema principală analizată fiind gradul de risc ridicat reprezentat de pesta porcină africană pentru județul Iași. Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în Republica Moldova, după cel confirmat în luna mai în Ucraina.

  ”Măsurile dispuse în luna mai rămân în vigoare. Se menține interdicția cu privire la comercializarea porcinelor în târgurile autorizate și în aglomerările temporare de animale. Până acum boala nu a fost confirmată în România. Sunt luate măsuri care să prevină răspândirea virusului pe teritoriul țării. S-au trimis informări către toate primăriile și fondurile de vânătoare cu privire la riscurile existente și măsurile care trebuie implementate. Comparativ cu situația din luna mai, acum focarul este mult mai aproape de județul Iași. Am solicitat o atenție sporită în această perioadă de la toți cei implicați”, a declarat prefectul Marian GRIGORAȘ.

  Planul de măsuri aprobat astăzi în cadrul CLCB cuprinde și o serie de acțiuni care trebuie întreprinse de medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, dar și de deținătorii de porcine. Astfel, medicii veterinari trebuie să identifice toate porcinele din exploatațiile nonprofesionale, să realizeze inspecții clinice la porcinele din aceste exploatații, să acorde atenție sporită îmbolnăvirilor apărute în populația de porcine.

  Deținătorii de porcine trebuie să anunțe medicul veterinar de orice modificare a stării de sănătate în efectivul de porcine, să limiteze circulația persoanelor străine în zona adăposturilor unde sunt crescute porcinele, să evite hrănirea porcinelor cu spălături provenite de la spălatul cărnii de porc gătită în gospodărie.

  Măsurile vor fi menținute în vigoare până la eliminarea riscului pentru apariția și difuzarea pestei porcine africane pe teritoriul României.

  Conform autorităților sanitare veterinare, pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice cu o rată de mortalitate cuprinsă între 20% și 100%, în funcție de virulența virusului. Pentru această boală nu există tratament. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat la DSVSA Iași. Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Comisiile de specialitate au fost completate. Mai multi la Economic, mai putini la Educatie

  Desi a castigat alegerile locale pentru Consiliul Local , la diferenta de cateva sute de voturi de organziatia PNL iar cele doua formatiuni au...

  Fotbalistul Crețu a scos la licitație, pentru Nicoleta, tricoul cu care a jucat la Națională

  La nivelul judeţului Iaşi se organizează în această perioadă diverse acţiuni de strângere de fonduri pentru Nicoleta, o tânără in vârstă de 17, din...

  Hârlău: Un bărbat de 71 de ani ar fi furat un telefon de ultima generație din buzunarul unei femei

  La data de 14 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Hârlău au identificat un bărbat de 71 de ani, bănuit de comiterea infracţiunii...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI