3.9 C
Paşcani
luni, octombrie 18, 2021

Firmele vor fi puse să suporte diferenţa de contribuţii pentru angajaţii part-time

”Angajaţilor part-time li se va reţine CAS şi CASS doar la nivelul venitului realizat, chiar dacă acesta va fi mai mic decât salariul minim pe economie, iar diferenţa va fi suportată de instituţia bugetară angajatoare sau de către angajatorul privat”, susţine premierul Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a precizat, la începutul şedinţei de Guvern de ieri, că va fi adoptată o OUG de corectare a Codului Fiscal, astfel că în cazul contractelor part-time angajatul va plăti impozit raportat la venit, iar restul va fi suportat de angajator. În privinţa angajaţilor scutiţi de impozit până acum, precum cei din IT şi din cercetare, aceştia vor beneficia în continuare de scutiri, cu condiţia ca angajatorul să nu-şi fi diminuat totalul cheltuielilor de personal faţă de luna precedentă.

”Astăzi vom adopta o serie de măsuri pentru menţinerea venitului lunar net cel puţin la nivelul lunii decembrie 2017 pentru angajaţii din sectorul privat care beneficiază de scutiri de impozit pe venitul realizat. Avem patru categorii: angajaţii din IT, angajaţii pe cercetare, dezvoltare, inovare, persoane care desfăşoară activităţi sezoniere şi salariaţii cu dizabilităţi încadraţi cu handicap grav sau accentuat”, a precizat Dăncilă. Ea a spus că, pentru aceste categorii, statul îşi va asuma plata unei părţi din contribuţia de asigurări sociale de sănătate printr-un mecanism simplificat. ”De această facilitate vor beneficia angajaţii ai căror angajatori nu au reuşit din resurse proprii să menţină nivelul salarial la nivelul lunii decembrie 2017 şi care totodată nu şi-au diminuat totalul cheltuielilor de personal faţă de luna precedentă”, a precizat premierul. Viorica Dăncilă a menţionat că o altă prevedere asigură cel puţin menţinerea nivelului net pentru angajaţii din sistemul public, dar şi privat care lucrează part-time.

”Mai exact, începând cu luna ianuarie 2018, angajaţilor part-time li se va reţine CAS şi CASS doar la nivelul venitului realizat, chiar dacă acesta va fi mai mic decât salariul minim pe economie, iar diferenţa va fi suportată, în numele angajatului, de instituţia bugetară angajatoare sau de către angajatorul privat”, a explicat ea. Ordonanţa vizează şi şomerii şi celelalte categorii de salariaţi care se află în perioada de concediu medical şi beneficiază de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, pentru care baza de calcul a contribuţiilor sociale va fi redusă de la valoarea reprezentând 35% din salariul mediu brut, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical la venitul efectiv realizat.

Sursa Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Fara apa la robinet pana luni, din cauza unei avarii la o conducta

INFORMARE APAVITAL: "În vederea remedierii unei avarii apărută la o conductă, ApaVital se află în neplăcuta situaţie de...

Avarie la aducțiunea pentru apa. Furnizarea a fost întreruptă in Pașcani si suburbiile Lunca, Bosteni si Sodomeni

"În vederea remedierii unei avarii apărută la o conductă, ApaVital se află în neplăcuta situaţie de a...

Cum să stai mai puțin timp pe rețelele sociale: s-ar putea să fii dependent de dopamină digitală

Multe persoane își fac griji cu privire la timpul pe care îl alocă zilnic rețelelor sociale. În...

Ce riști dacă ești prins cu certificat verde fals! Fapta penală pentru care ești acuzat

A devenit o modă ca românii nevaccinați să încerce să fenteze legea. Astfel, mai multe persoane au...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI