5.4 C
Paşcani
joi, octombrie 28, 2021

Firmele primesc subvenţii să angajeze persoane discriminate, dar nu o fac

“De două luni de zile am întrebat în stânga şi în dreapta, să văd dacă reuşesc să mă angajez în Iaşi, însă fără succes”, ne-a povestit o persoană de 55 de ani întoarsă din Italia din cauza pandemiei.

Combaterea discriminării pe criterii de vârstă la angajare de pe piaţa muncii din judeţul Iaşi scoate bani grei din conturile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi. Ieşenii care fac parte dintr-o categorie vulnerabilă – fie pentru că sunt prea tineri, fie prea în vârstă, reuşesc cu greu să îşi găsească un loc de muncă. AJOFM Iaşi va plăti subvenţii de cel puţin 9,8 milioane de lei (circa 2 milioane de euro) firmelor care anul acesta au încadrat în muncă persoane din categorii defavorizate de vârstă, respectiv persoane peste 50 de ani şi persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 ani, cât şi din rândul şomerilor care mai au 5 ani până la pensie, iar anul 2020 încă nu s-a încheiat.

Fără succes

În ciuda faptului că sunt persoane apte de muncă şi dornice să îşi pună „osul la treabă”, ieşenii din aceste categorii arată că se lovesc deseori de refuzurile angajatorilor. „Eu am lucrat mult timp în Italia, am peste 10 ani de străinătate. Din cauza pandemiei mi-am pierdut locul de muncă şi am venit acasă. De două luni de zile am întrebat în stânga şi în dreapta, să văd dacă reuşesc să mă angajez în Iaşi, însă fără succes. Aici s-a ajuns, e mare păcat. Am noroc că am pus ceva bănuţi deoparte, iar de luna viitoare voi pleca din nou, tot în Italia, o rudă m-a ajutat şi mi-a găsit un alt post. Dacă românii nu ne primesc să muncim, uite că străinii ne vor”, ne-a spus ieşeanca Elena Matei, în vârstă de 55 de ani.

Spre exemplu, de la începutul anului 2020 şi până în prezent doar 14 persoane care mai au 5 ani până la pensie au fost angajate de firmele din judeţul Iaşi. Potrivit datelor furnizate „Ziarului de Iaşi” de AJOFM Iaşi, au fost înregistraţi deocamdată numai 13 agenţi economici care au solicitat subvenţionarea locului de muncă pentru aceşti oameni pe baza Legii 76/2002 (art. 85), suma plătită fiind de aproximativ 260.000 lei. Subvenţia lunară este în valoare de 2.250 lei, acordată pentru fiecare persoană astfel încadrată.

Subvenţii pentru 280 de firme

Pe lângă aceşti bani, AJOFM Iaşi va plăti de luna viitoare şi subvenţii în valoare totală de 9,6 milioane lei către 280 de firme din judeţul Iaşi care, în perioada iunie 2020 – septembrie 2020, au angajat 406 de oameni din categoriile de vârstă peste 50 de ani şi persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 ani. Statul decontează până la 2.500 lei lunar pentru costurile salariale înregistrate de către angajatori pentru aceşti salariaţi, cât şi a celor care au muncit în străinătate (OUG 92/2020).

Sursa Ziarul de Iasi

 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Furnizarea apei întreruptă în zone din Târgu Frumos și Hălăucești

Furnizarea apei potabile este întreruptă pe strada Bogdan Vodă din Târgu Frumos În vederea remedierii unei pierderi, apărute...

Firmele primesc subvenţii să angajeze persoane discriminate, dar nu o fac

“De două luni de zile am întrebat în stânga şi în dreapta, să văd dacă reuşesc să...

Caz cutremurător, în comuna Vânători! Femeie înjunghiată de propriul iubit! Victima a ajuns în stare gravă la spital, după incidentul cauzat de o criză...

O femeie a ajuns în stare gravă la spital, în urma unui incident cutremurător. După o ceartă...

Ați plătit o taxă pentru racordarea la gaze în ultima perioadă? Distribuitorii sunt obligați să vă înapoieze banii

Distribuitorii de gaze trebuie să dea banii înapoi multor români care începuseră procesul de racordare, iar acum...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI