18.6 C
Paşcani
miercuri, august 4, 2021
18.6 C
Paşcani
miercuri, august 4, 2021

Firmele primesc subvenţii să angajeze persoane discriminate, dar nu o fac

“De două luni de zile am întrebat în stânga şi în dreapta, să văd dacă reuşesc să mă angajez în Iaşi, însă fără succes”, ne-a povestit o persoană de 55 de ani întoarsă din Italia din cauza pandemiei.

Combaterea discriminării pe criterii de vârstă la angajare de pe piaţa muncii din judeţul Iaşi scoate bani grei din conturile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi. Ieşenii care fac parte dintr-o categorie vulnerabilă – fie pentru că sunt prea tineri, fie prea în vârstă, reuşesc cu greu să îşi găsească un loc de muncă. AJOFM Iaşi va plăti subvenţii de cel puţin 9,8 milioane de lei (circa 2 milioane de euro) firmelor care anul acesta au încadrat în muncă persoane din categorii defavorizate de vârstă, respectiv persoane peste 50 de ani şi persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 ani, cât şi din rândul şomerilor care mai au 5 ani până la pensie, iar anul 2020 încă nu s-a încheiat.

Fără succes

În ciuda faptului că sunt persoane apte de muncă şi dornice să îşi pună „osul la treabă”, ieşenii din aceste categorii arată că se lovesc deseori de refuzurile angajatorilor. „Eu am lucrat mult timp în Italia, am peste 10 ani de străinătate. Din cauza pandemiei mi-am pierdut locul de muncă şi am venit acasă. De două luni de zile am întrebat în stânga şi în dreapta, să văd dacă reuşesc să mă angajez în Iaşi, însă fără succes. Aici s-a ajuns, e mare păcat. Am noroc că am pus ceva bănuţi deoparte, iar de luna viitoare voi pleca din nou, tot în Italia, o rudă m-a ajutat şi mi-a găsit un alt post. Dacă românii nu ne primesc să muncim, uite că străinii ne vor”, ne-a spus ieşeanca Elena Matei, în vârstă de 55 de ani.

Spre exemplu, de la începutul anului 2020 şi până în prezent doar 14 persoane care mai au 5 ani până la pensie au fost angajate de firmele din judeţul Iaşi. Potrivit datelor furnizate „Ziarului de Iaşi” de AJOFM Iaşi, au fost înregistraţi deocamdată numai 13 agenţi economici care au solicitat subvenţionarea locului de muncă pentru aceşti oameni pe baza Legii 76/2002 (art. 85), suma plătită fiind de aproximativ 260.000 lei. Subvenţia lunară este în valoare de 2.250 lei, acordată pentru fiecare persoană astfel încadrată.

Subvenţii pentru 280 de firme

Pe lângă aceşti bani, AJOFM Iaşi va plăti de luna viitoare şi subvenţii în valoare totală de 9,6 milioane lei către 280 de firme din judeţul Iaşi care, în perioada iunie 2020 – septembrie 2020, au angajat 406 de oameni din categoriile de vârstă peste 50 de ani şi persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 ani. Statul decontează până la 2.500 lei lunar pentru costurile salariale înregistrate de către angajatori pentru aceşti salariaţi, cât şi a celor care au muncit în străinătate (OUG 92/2020).

Sursa Ziarul de Iasi

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
ploaie ușoară
18.6 ° C
19.5 °
17.8 °
77 %
1.1kmh
1 %
mie
30 °
joi
34 °
vin
28 °
sâm
25 °
Dum
21 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI