More

  Film despre traditia martisorului, la Helesteni VIDEO

  Array

  Martisoare de diferite marimi si forme, din matase sau margele au fost astazi confectionate intr-o comuna cu traditii. Localnicii de la mic la mare au participat la o sezatoare organizata de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi.

  In comuna Helesteni, zeci de localnici au participat astazi la un eveniment cultural de suflet. Copii si femei imbracate in straie populare au confectionat martisoare din diferite materiale: crosetate, din matase sau margele. In timpul sezatorii, elevii au cantat iar localnicii au spus legende din sat. Pentru a-i stimula pe participanti, cele mai frumoase martisoare au fost premiate.

  Pentru ca traditia se pastreaza din strabuni, fiecare dintre cei din sezatoare au invatat acest mestesug de la parinti sau bunici.
  Elena a castigat anul trecut locul I la acest concurs. Acum a jurizat obiectele facute de ceilalti.

  Si cei mai in varsta au facut martisoare si obiecte traditionale. Doamna Eugenia are 70 ani si croseteaza broderii fara ochelari.
  Primarul comunei, Constantin Hira, a precizat ca isi doreste ca in viitorul apropiat, confectionarea martisorului la Helesteni sa intre in patrimoniul UNESCO.

  Activitatea a fost organizata de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi. De la sfarsitul lunii februarie s-au facut actiuni similare si in alte comune din judet.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Domnule ministru Cătălin Drulă, vă solicit public să comunicați românilor calendarul asumat de dvs. pentru construcția autostrăzii Iași-Tg.Mureș și sursele de finanțare

  Devine din ce în ce mai clar că, la Ministerul Transporturilor, amânați “la nesfârșit” desemnarea câștigătorului pentru proiectarea autostrăzii Ungheni-Iași-Tg.Neamț, ieșind astfel (în mod...

  Bugetul pentru anul 2021: responsabil, cu sume record pentru investitii

  Majoritatea de dreapta din Parlamentul României a votat marți 2 martie, legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2021. Principiile de...

  Primaria Pascani se joaca cu focul. Gunoiul depozitat ilegal a fost incendiat -VIDEO

  Gunoaiele depozitate ilegal de administratia locala, la iesirea din Pascani au fost incendiate in cursul zilei de astazi. Focul a fost surprins chiar de...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI