More

  Festivalul Fericirii organizat la Sodomeni

  Array

  Festivalul Fericirii organizat la Sodomeni

  Eveniment deosebit organizat de către voluntari francezi, la Pașcani. Este vorba despre două seri în care vor rula filme artistice, în aer liber și cei prezenți vor avea ocazia să asiste și la un program artistic dar și să vadă expoziții de fotografii și apoi să socializeze având ca una din discuții filmul sau viața și șansele rromilor. Asta pentru că evenimentul este organziat de Asociația Gipsy Eye pe strada Fericirii din suburbia Sodomeni.

  Festivalul Fericirii poartă numele un eveniment organziat de câțiva tineri volunatri și veniți din Franța, implicați în activități de educare și integrare a copiilor de etnie rromă. Tema acestei primei ediții este „Rromii din România și din alte părți”. Astfel, din program nu lipsesc dansurile țigănești și filmele tematice. Prima seară este programată în data de 15 iulie, de la ora 18.30 când va avea loc deschiderea în suburbia Sodomeni, pe strada Fericirii – zonă cunoscută ca fiind locația multor persoane de etnie romă cu venituri mici.

  Program Vineri 15 iulie: 
  18h45 > Deschiderea
  19h15 > Trupa de dans « Gipsy Eye »
  20h00 > Trupa de teatru « Fenomenalii » a liceului Miron Costin
  22h00 > « Trapped by law » de Sami Mustafa (Kosovo, 2016)
  23h30 > Discuții libere și pozitive despre film difuzat împreună cu invitații
  00h30 > Închiderea

  O data cu acest eveniment se dorește promovarea culturii țigănești și a tinerilor din această comunitate, diversitatea interculturală și dialogul, înțelegere la nivel local, între romi și restul populație, dar și stabilirea unui eveniment cultural într-un loc cu posibiltăți reduse.

  Accesul la eveniment costa 7 lei, iar cei prezenți vor primi snacks-uri și băuturi, multe animații – o expoziție despre Gipsy Eye, o bibliotecă de jocuri, etc și multă performanță de la mai mulți artiști locali – teatru, muzică, dans, etc Apoi, după difuzarea filmele se vor purta discuții libere în legătură cu documentarele vizionate.

  În cadrul acestui proiect sunt implicați zeci de voluntari care în aceste zile promovează evenimentul pe rețelele de socializare dar și pe străzile din Municipiu, acolo unde împart pliante și invite oamenii să petreacă o seară altfel, în alt cadru și într-o atmosferă deosebită.

  A două seară pregătiră de volunatri este pe data de 22 iulie, în același interval orar, 18.30 – 01.00.

  Program Vineri 22 iulie : 
  18h45 > Deschiderea
  19h15 > Muzică « Elena si Petru »
  20h00 > Trupa de teatru « Millo » a liceului Mihail Sadoveanu
  22h00 > «Magazine video» din asociația Paroles de Roms

  « Et après on verra » de Arnaud Bamana și Gabrielle Courty (Franța 2015-2016)
  23h30 > Discuții libere și pozitive despre film difuzat împreună cu invitații
  00h30 > Închiderea

  Volunatrii din organizația  Gipsy Eye lucrează într-o școală din satul Cozmești, comuna Stolniceni Prăjescu, cu copii care se confrunta cu situații dificile, ajutându-i la învățătură și prin stabilirea activităților de educație non-formală. Organizația are și o trupă de dans tradițional de rromi care participă la numeroase festivaluri din întreaga țară și chiar în străinătate.

  Gipsy Eye găzduiește mai mulți voluntari europeni care lucrează în școală și susțin activitățile asociației.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Accident din cauza vitezei. Soferii au scapat cu viata

  Accident rutier in apropiere de podul peste calea ferata, la iesirea din Pascani. `In cursul zilei de sambata 23 ianaurie, in jurul orei 11...

  România s-a născut la Iași: 162 de ani de identitate și unitate națională în capitala istorică a României

  Acum 162 de ani, printr-una dintre cele mai mari inițiative de conștiință și putere națională, România se năștea la Iași, după secole de sacrificii...

  „Mortul viu” de la Iaşi rămâne mort din punct de vedere oficial. Dovada că e mai greu să învii decât să mori

  ”Mortul viu” aşteaptă decizia oficială a autorităţilor pentru a i se anula certificatul de deces şi a-şi continua viaţa în mod normal. Gabriel Luca, ieşeanul...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI