17.4 C
Paşcani
vineri, august 12, 2022
Array

Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă la Pașcani 2016. Zeci de formații, mii de spectatori GALERIE FOTO – VIDEO

Cu mic cu mare, mii de cetățeni au fost prezenți în centrul Pașcaniului pentru a vedea și asculta grupurile și ansamblurile de mascați, capre, urși, cerbi, plugușor. Cu emoție și chiar cu ochii în lacrimi, mulți spectatori au zâmbit când au trecut prin fața lor participanții la Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă, ediția 2016. Jandarmii și polițiștii au asigurat ordinea și liniștea publică iar organizatorii au oferit sute de pahare cu vin fiert și ceai alături de colăcei. După parada din centrul Pașcaniului, au urmat urăturile benzilor pe scena amplasată în fața catedralei în construcții. Startul a fost dat de copiii și tinerii ce fac parte din Ansamblul Folcloric „Rapsozii Siretului” coordonat de coregraful Alexandru Gâmbuță. S-au dat și premii în bani. 

Parada formațiilor venite la Festivalul de datini și obiceiuri de la Pașcani.

Parada festivalului de datini de la Pașcani

Posted by Dana Ursuleasa on 30 Decembrie 2016

Unul dintre cele mai așteptate momente din luna decembrie este Festivalul de datini și obiceiuri. Deși în ultimii ani evenimentul are loc în mai multe orașe și comune, cel de la Pașcani adună mii de oameni care imortalizează momentul, de la jocul formațiilor până la paradă și mai ales atunci când urcă pe scenă. Noroc cu rețelele de socializare ca și cei plecați în străinătate să urmărească tradițiile atât de frumoase din zona noastră.

La această ediție s-au adunat peste 20 de grupuri din Pașcani, suburbii, comune din apropiere cum ar fi Valea Seacă, Miroslovești, Hărmănești, Costești dar și din Timișești – Neamț. Muzica cântată la tobe, saxofon, și mai ales strigăturile și dansul au stârnit emoții în rândul tuturor celor prezenți.

Startul s-a dat de la orele 9.30 când piațeta „Mihail Sadoveanu” din fața Casei de Cultură s-a umplut de oameni costumați și pășcăneni dornici să vadă și să traiască tardițiile de An Nou. Aici, cei prezenți și-au făcut încălzirea prin muzică și chiar și-au intrat în pielea persoanjului creat în banda din care făcea parte.

Încolonați a urmat momentul paradei. A răsunat Pașcaniul de muzică, pocnituri de bici, strigăte, pași bătuți. Din formații, cei mai mici mascați aveau și 3 ani, iar cel mai în vârstă depășea 80 ani. Admirate au fost și costumele pregătite cu multă migală, de la cusătura mărgelelor până la înfrumusețarea comanacului.

Pe scena amplastă în fața catedralei în construcții au urcat rând pe rând formațiile venite din comunele Lespezi, Miroslovești, Valea Seacă, Ruginoasa, Heleșteni, Moțca, Timișești etc. Aici, au arâtat că știu bine rolul pregătit chiar și de săptămâni. După orele amiezii, spectacolul a luat sfârșit în urăturile de „La mulți ani!”. Spectatorii care au rezistat în frigul de afară s-au mai încălzit cu câte un ceai sau un vin fiert.

Menționăm că mâine, 31 decembrie au loc spectacole de tradiții la Miroslovești, Heleșteni și Moțca, iar pe 3 ianuarie 2017 la Hîrlău.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow