21.6 C
Paşcani
marți, mai 30, 2023
Array

Festival la Târgu Frumos: ”Folcloristica” vă așteaptă cu zeci de evenimente

3 zile de tradiții, meșteșuguri și obiceiuri, descrise de meșteri populari pricepuți;
artiști consacrați de muzică populară dar și talente locale; parada satelor, muzică folk, expoziții, și lansare de film documentar; toate sunt incluse într-un festival de folclor aflat la prima ediție, ce se va desfășura începând de mâine la Târgu Frumos.

Eveniment important pentru iubitorii de folclor, în acest week-end la Târgu Frumos: Festivalul ”Folcloristica”, organizat de Asociația SUPER TINERI (ASIRYS), se va desfășura pe esplanada din localitate, în perioada 18-20 septembrie. La festival vor fi participa pe lângă voluntarii asociației, tineri pasionați, istorici, profesori, ansambluri folclorice, dar și reprezentanți ai școlilor și bibliotecilor din tot județul.
Peste 50 de meșteri populari vor fi prezenți în fiecare din cele 3 zile, încă de dimineață, dispuși să împărtășească secretele meșteșugurilor și tradițiilor românești, fiind la dispoziția celor interesați deoarece această manifestare culturală este una de tip participativ, la care se pot implica direct toți vizitatorii, dacă vor să cunoască mai multe elemente despre folclor.

Deschiderea festivalului va avea loc vineri de la ora 16.00, iar îndrăgitele cântărețe de muzică populară Margareta Clipa și Claudia Martinică, vor întreține buna dispoziție, împreună cu alți artiști locali. Tot în prima zi a festivalului va fi susținut un concert de muzică folk și va fi lansat documentarul despre istoria localității :˝Comunități Europene: orașul Tîrgu Frumos˝.

În toate cele trei zile ale Festivalului ”Folcloristica”, vizitatorii vor putea experimenta și învăța lucruri noi despre folclorul românesc, prin atelierele de olărit, țesut, pielărie, pictură pe sticlă sau dans popular; vor asculta artiști, vor cunoaște talente, meșteri și producătorii locali, având posibilitatea să se implice direct în activitățile prezentate prin contribuții aduse la crearea muzeului local, cel al ținutului Cârligătura, iar ziua de duminică va fi una deosebită și festivă în același timp, manifestările fiind încheiate de ”Parada satelor”.

Menționăm că acest festival organizat în parteneriat cu Primăria Orașului Tîrgu Frumos și Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, face parte din cadrul unui proiect mai amplu, ”Folcloristica – Școala Populară” din Târgu Frumos, sprijinit de Cercul de Donatori Iași cu suma de 4000 de lei, parte componentă a proiectului „Centrul de Voluntariat Târgu Frumos”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Comunicat de presă

”Festivalul Folcloristica – 18 – 20 septembrie 2015
Asociația SUPER TINERI (ASIRYS) în parteneriat cu Primăria Orașului Tîrgu Frumos și Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, vă invită la Festivalul Folcloristica, un eveniment ce își propune promovarea, integrarea și revigorarea tradițiilor și obiceiurilor județului Iași. Evenimentul va avea loc în perioada 18-20 septembrie, pe Esplanada orașului Tîrgu Frumos.
Folcloristica este un festival participativ, care reunește evenimente cu tradiție precum Târgul de Toamnă, la a III-a ediție, și Târgul de Meșteri Populari, la a IV-a ediție, și evenimente în premieră, precum Școala Populară din Tîrgu Frumos sau Parada Satelor din județul Iași.
Pe parcursul celor 3 zile, vor fi prezenți 40 meșteri populari, voluntari, ansambluri folclorice, tineri pasionați, istorici, profesori, școli și biblioteci din tot județul. Esplanada orașului Tîrgu Frumos se va transforma într-un spațiu interactiv, unde cetățenii orașului și invitații vor putea interacționa și învăța despre folclor, într-o manieră nonformală.
Deschiderea festivalului va avea loc pe 18 septembrie, la ora 16:00, pe Esplanada orașului, însă meșterii vor fi zilnic prezenți, începând cu ora 9:30. Activitățile și evenimentele zilei vor fi prezentarea atelierelor de lucru, comunitatea fiind invitată să învețe meșteșuguri, precum: olărit, țesut, pielărie, pictură pe sticlă, dar și dans popular; momente artistice, artiștii zilei fiind cântăreațele de muzică populară, Margareta Clipa și Claudia Martinică, și lansarea documentarului orașului ˝Comunități Europene: orașul Tîrgu Frumos˝.
Pe 19 septembrie, toate școlile și instituțiile publice implicate în procesul de educație, din Tîrgu Frumos, sunt protagoniștii festivalului. Vor realiza momente artistice, dar vor avea și propriile standuri de prezentare ale proiectelor folcloristice desfășurate de-a lungul timpului. Bineînțeles, atelierele vor invita vizitatorii să experimenteze meșteșuguri și să învețe despre tradiții. Va fi organizat un forum, unde vor fi dezvoltate noi proiecte pentru comunitate. De la ora 17:00, va putea fi urmărit un bogat program artistic, prezentat de talentele orașului, cu dansuri, muzică clasică, populară și folk, teatru, dar și invitați speciali.
Duminică, 20 septembrie, va avea loc ˝Parada Satelor˝. Fiecare sat participant va prezenta un cântec, un dans și un meșteșug, iar în funcție de creativitatea, complexitatea, respectarea tradițiilor populare, va fi ales și premiat cel mai frumos și tradițional sat al județului Iași. În încheierea festivalului vor concerta trupele Academus Bad și Etnic.
În toate cele trei zile ale Festivalului Folcloristica, vizitatorii vor putea experimenta și învăța lucruri noi despre folclorul românesc, vor asculta artiști, vor susține talentele, meșterii și producătorii locali, vor putea contribui la crearea muzeului ținutului Cârligătura, vor putea admira expoziții și vor putea discuta cu meșterii și oamenii care iubesc și păstrează tradițiile și meșteșugurile.
Folcloristica – Școala Populară din Târgu Frumos este un proiect sprijinit de Cercul de Donatori Iași cu suma de 4000 de lei și este organizat în cadrul proiectului „Centrul de Voluntariat Târgu Frumos”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Pentru mai multe informații, îi puteți contacta pe: Victor Cozma – 0758.920.794, unul dintre moderatorii festivalului.
Programul Festivalului Folcloristica 2015
Vineri – 18 septembrie 2015
10:00 – 20:00 – Târgul de Meșteri Populari, ediția a IV-a
16:00 – 17:30 – Deschiderea Festivalului Folcloristica, ediția I (+prezentarea atelierelor)
17:30 – 19:00 – Momente artistice
Invitați: Andreea Daria Dumitriu, Diana Hurjă,
Invitați speciali: Claudia Martinică, Margareta Clipa
19:00 – 20:00 – Atelier de dans și cântece folk
20:00 – 21:00 – Proiecție film documentar: Comunități Europene – Orașul Tîrgu Frumos

Sâmbătă: 19 septembrie 2015
9.30 – 21.00 – Târgul de Meșteri Populari, ediția a IV-a
12:00 – 17:00 –
A. Ateliere de lucru
1) Atelierul de Pictură
2) Atelierul de Suveniruri (brățări, magneți, fimo etc.)
3) Atelierul de Colaci Tradiționali
4) Atelierul de Olărit
5) Atelierul de Pielărie
6) Atelierul de Muzică
7) Atelierul de Țesut
8) Atelierul de Mărgele
9) Atelierul de Sculptură
B. Standuri de prezentare ale școlilor și instituțiilor din Tîrgu Frumos
C. Vernisaj expoziție: Tîrgu Frumos – Capitala Ținutului Cârligătura
D. Forumul Folcloristica. Sunt invitați meșteri, societatea civilă & cetățeni, autorități, pentru a expune idei pentru noi proiecte care să conducă la dezvoltarea culturală și economică a județului.

17:00 – 19:00 – Momente artistice ale talentelor din Tîrgu Frumos
19:00 – 20:00 – Atelierul de Folk
20:00 – 21:00 – Proiecție film documentar: Comunități Europene – Orașul Tîrgu Frumos
Duminică: 20 septembrie 2015
9.30 – 21.00 – Târgul de Meșteri Populari, ediția a IV-a
12:00 – 17:00 –
A. Ateliere de lucru
1) Atelierul de Pictură
2) Atelierul de Olărit
3) Atelierul de Pielărie
4) Atelierul de Țesut
5) Atelierul de Mărgele
6) Atelierul de Sculptură
B. Standuri de prezentare ale școlilor și instituțiilor din Tîrgu Frumos
14:00 – 18:00 – Parada Satelor
14:00 – Înscrierea delegațiilor
15:00 – 16:00 – Paradă prin centrul orașului Tîrgu Frumos
16:00 – 18:00 – Momente artistice de prezentare ale satelor (un cântec, un dans, un produs tradițional / sat)
18:00 – 19:30 – Concert Academus Band și trupa ETNIC
20:00 – Anunțarea câștigătorului Cel mai Frumos și Tradițional Sat din județul Iași 2015 -2016
20:00 – 21:00 – Închiderea festivalului

Cum vă puteți implica?
Festivalul Folcloristica e despre Tîrgu Frumos, despre Iași și despre noi, românii! E un eveniment care unește cetățeni, voluntari, artiști, meșteri, autorități, sub umbrela promovării, integrării și revigorării tradițiilor și obiceiurilor din județul Iași.
E un festival care vă propune să participați! Cum? Vizitați-ne standurile, vorbiți cu meșterii, descoperiți-le produsele, susțineți artiștii, școlile, voluntarii, donați un obiect de care nu mai aveți nevoie pentru Muzeul Ținutului Cârligătura și plecați doar atunci când ați învățat câteva lucruri noi despre cel puțin un meșteșug și o tradiție!
1. Standuri și momente artistice prezentate de școlile din Tîrgu Frumos. Toate școlile din oraș sunt invitate să prezinte cel puțin un moment artistic tradițional și să aibă un stand de prezentare a rezultatelor școlii de-a lungul timpului în domeniul folcloristicii. Vă așteptăm să le vizitați și să-i susțineți!
2. Vom amenaja la Casa de Cultură un muzeu al ținutului Cârligăturii, creat exclusiv din donațiile comunității. Vă invităm să donați un obiect tradițional sau vechi, pe care îl considerați reprezentativ pentru regiunea noastră!
3. Ateliere meșteșugărești. Vă invităm să învățați un meșteșug! Vor fi cel puțin 7 standuri unde veți putea învăța pielărie, țesut, pictură pe sticlă, sculptură, olărit, să faceți colaci tradiționali, să dansați pe muzică populară etc.
4. Parada satelor. Duminică, 20 septembrie, cel puțin 7 sate vor prezenta ceea ce au mai frumos în cadrul unei parade și al unui concurs de muzică, dans și produse tradiționale. Vă invităm să-i admirați și să-i susțineți!
5. Vor fi aprox. 40 de standuri cu produse și obiecte tradiționale prezentate de meșterii de la Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova. Vă așteptăm să-i vizitați și poate să achiziționați produsele dorite direct de la producători.
6. Documentarul orașului. Vineri și sâmbătă (18-19 septembrie) va rula filmul „Comunități europene: Orașul Tîrgu Frumos”. Vă invităm să descoperiți istoria și punctele forte ale orașului, pe care, apoi, să le promovați în alte contexte.
7. Expoziție. Vom expune prin fotografii vechi și noi, istoria orașului Tîrgu Frumos, dar și a satelor participante la paradă. Vă invităm să le studiați.
8. Panoul idelor pentru Tîrgu Frumos. Va fi amenajat un panou, unde sunteți invitați să scrieți ideile dvs. pentru un Tîrgu Frumos mai frumos, mai dezvoltat, mai activ, mai interesant! De asemenea, va fi o cutie de feedback, unde ne veți putea transmite idei pentru viitoarele ediții ale festivalului.
9. Forumul pentru dezvoltare comunitară. Vă invităm să vorbim despre cum putem dezvolta comunitatea noastră, cum putem ajuta producătorii locali, meșterii și cum putem să contribuim la progresul județului.
10. Ateliere creative. Voluntarii ASIRYS vor organiza diverse momente, precum poveștile copilăriei sau un atelier de reciclare prin care vor crea suveniruri ale comunității. Vă invităm să participați!”

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow