More

  Festival de tradiţii şi obiceiuri a ruşilor lipoveni, la Brătești

  Array

  Festivalul de tradiţii şi obiceiuri a ruşilor lipoveni a avut loc duminică după amiază într-o comună din apropiere de Paşcani. Pe surse, evenimentul trebuia să se desfăşoare pe scena Casei de Cultură „Mihail Sadovenu” din oraş, dar s-a renunţat la această idee pentru că închirierea locaţiei era peste bugetul oragnizatorilor, 300 de lei pe ora. Astfel, păşcănenii au pierdut ocazia să urmărească momente unice cu dansurile şi cântecele comunităţii de ruși lipoveni.

  bratesti festival rusi lipoveni

  Peste o sută de persoane s-au adunat la Căminul Cultural din comuna Stolniceni Prăjescu, satul Brătești pentru a lua parte la programul artistic oferit în cadrul proiectului naţional „Să ne cunoaştem obiceiurile, tradiţiile, limba maternă şi istoria ţării de origine” organizat de comunităţile de ruşi – lipoveni din toată ţară.

  Astfel, în satul Brătești şi-au dat întâlnire, cu mic cu mare oameni ai locului. Ansamblurile din ţară care păstrează tradiţiile şi obiceiurile prin dansuri şi cântece, au urcat pe scenă. Nu au lipsit formaţiile din sat.

  Pe parcursul a peste două ore, publicul a ascultat şi cântat melodiile Ansamblurilor care au făcut spectacol şi chiar a adus zâmbete pe faţa sătenilor.

  Evenimentul s-a desfăşurat şi la Târgu Frumos, acolo unde există o mare comunitate de ruşi lipoveni.

  Participanţii la eveniment au spus că spectacolul artistic trebuia să aibă loc pe scena Casei de Cultură din Paşcani, însă s-a renunţat la idee pentru că nu aveau buget alocat pentru a plăti sala unde urma să aibă loc Festivalul, câte 300 de lei pe ora.

  Proiectul aduce un tribut bătrânilor din zona Moldovei care îşi respectă tradiţiile, obiceiurile, portul şi limba maternal.

  Materialul video integral îl puteți urmări pe canalul de youtube bittv

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Accident din cauza vitezei. Soferii au scapat cu viata

  Accident rutier in apropiere de podul peste calea ferata, la iesirea din Pascani. `In cursul zilei de sambata 23 ianaurie, in jurul orei 11...

  România s-a născut la Iași: 162 de ani de identitate și unitate națională în capitala istorică a României

  Acum 162 de ani, printr-una dintre cele mai mari inițiative de conștiință și putere națională, România se năștea la Iași, după secole de sacrificii...

  „Mortul viu” de la Iaşi rămâne mort din punct de vedere oficial. Dovada că e mai greu să învii decât să mori

  ”Mortul viu” aşteaptă decizia oficială a autorităţilor pentru a i se anula certificatul de deces şi a-şi continua viaţa în mod normal. Gabriel Luca, ieşeanul...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI