16.1 C
Paşcani
sâmbătă, septembrie 25, 2021
Array

Festival de lăută în Cetatea Neamţ

Menestreli, trubaduri, domniţe şi cavaleri s-au adunat, la sfârşitul săptămânii trecute, în Cetatea Neamţului, în cadrul unui eveniment cultural de excepţie.  Festivalul de lăută, ajuns la cea de-a treia ediţie, are ca scop promovarea tradiţiilor medievale şi a acestui instrument .Organizatorii ar vrea ca autorităţile să introducă studiul lăutei în programa şcolară.

La festivalul de la Târgu Neamţ au fost prezenţi toţi „lăutiştii” importanţi din România, între ei aflându-se Constantin Lazăr (Iaşi), Caius Hera (Timişoara) şi Nicolae Szekely (Hunedoara). Atmosfera medievală a fost întregită de prezenţa domniţelor în straie de epocă, a cavalerilor echipaţi de luptă, a meşteşugarilor organizaţi în bresle, a spectacolelor de teatru medieval.
Lăuta, un instrument reînviat
Evenimentul, derulat în perioada 16-18 august, şi-a dorit să aducă în Cetatea Neamţului, una dintre zidirile medievale importante din Moldova, o altfel de manifestare, mai puţin zgomotoasă şi mai apropiată de sufletul oamenilor. „Am dorim să oferim publicului un spectacol de calibru şi o ieşire plăcută în Cetate. Dorim să promovăm lăuta, un instrument omniprezent până în secolele XVI-XVII. A dispărut pentru un secol şi a reapărut în secolul XX”, a spus Mirel Remescu, de la Centrul Cultural „Petre Tuţea”, principalul organizator al manifestării. Refacerea lăutei a fost o adevărată aventură. Instrumentul este confecţionat din lemn netratat şi se degradează cu trecerea timpului.

Continuare pe Evenimentul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Florin Cîţu vs. Ludovic Orban, la congresul PNL. Liberalii îşi aleg viitorul preşedinte de partid

Congresul PNL îi pune faţă în faţă pe Ludovic Orban, preşedintele actual al partidului, şi Florin Cîţu,...

Heleșteni: Omorât pe drumul sătesc dis-de-dimineaţă de un vitezoman: circula cu mult peste 100 km/h printre case

Un sătean din Heleşteni a fost omorât de maşina unui vitezoman care a ricoşat ca o bilă...

Mărturii dramatice. Valul 4 la Ambulanţă: 20 solicitări pe oră, zi şi noapte, la Iaşi

„Noi suntem cu mâinile goale, la fel ca soldaţii care merg la război şi care nu au...

DEPUTATUL VASILE TOMA, INTREBARI PENTRU PNL

Domnule Premier, domnule Președinte al Camerei Deputaților, doamnelor și domnilor miniștri și demnitari PNL, Congresul sau demisia! Domnule...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI