-4.9 C
Paşcani
luni, februarie 6, 2023

„Feroviari in catuse” – povestea celor 14 pascaneni condamnati de comunisti

Povestea celor 14 feroviari pascaneni condamnati la ani grei de temnita de regimul comunist apoi reabilitati acum 20 de ani de zile, se dezvaluie in paginile unei carti iesite recent de sub tipar, care va fi lansata chiar de Ziua Nationala a Romaniei, la Clubul Copiilor din Pascani. Cartea se numeste „Feroviari in catuse” si este semnata de scriitorul Vasile Avramiuc, consilier local si cetatean de onoare al municipiului – foto.

Evenimentul va avea loc dupa dezvelirea unei placi comemorative in memoria celor 14 feroviari, amplasata la intrarea pe Esplanada, festivitate programata de la ora 11.30.

Cartea cuprinde informatii importante despre cei care au fost condamnati dar si despre contextul social si politic din acea perioada. Tot acolo veti gasi si fotodocumente obtinute de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Volumul aparut la Editura Sedcom Libris Iasi are o prefata semnata chiar de primarul Dumitru Pantazi. In randurile sale edilul sugerea cadrelor didactice ca macar o ora pe semestru sa fie rezervata pentru prezentarea trecutului si personalitatilor istorice ale orasului. El a subliniat ca actualul legislativ local a aprobat sprijinul financiar necesar atat tiparirea cartii cat si placa comemorativa.

“ Daca in dese cazuri, in Consiliul Local, se manifesta dezacorduri (asa cum e si firesc) in luarea unor hotarari, in ceea ce priveste comemorarea feroviarilor prigoniti si condamnati abuziv cu sase decenii in urma, alesii pascaneni, indiferent de orientarea politica, au fost unanim de acord cu acest demers. Consider ca acest gest trebuie apreciat. Numele celor 14 feroviari pascaneni, incrustrate in nemurirea granitului, ne vor evoca trecutul nostru recent.
Mi-as permite sa le sugerez celor care se ocupa cu educarea copiilor si adolescentilor sa consacre macar o ora pe semestru in care sa abordeze problematici referitoare la trecutul orasului nostru si la cei care au faurit istoria…”

Mentionam ca in acest an s-au implinit 60 de ani cei 14 pascaneni majoritatea ceferisti au fost condamnati la ani grei de inchisoare pentru opinii impotriva regimului si 20 de ani de cand Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a anulat acea condamnare, printr-un complet de noua judecatori. Pascanenii au facut puscarie in conditii grele la canal in Delta.
Potrivit hotararii, numele pascanenilor sunt urmatoarele: Vasiliu Alexandru, Ispas Florea, Spataru Constantin, Gheorghiu Ilie, Danțuș Constantin, Cazacenco Alexandru, Caminschi Cazimir, Loster Iohan, Varlan Aurel, Clapa Ioan, Pirujinschi Corneliu si Ursu Palade.

 

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow