11.9 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 1, 2023
Array

Fermierii vor primi plăţi stimulative ca să comaseze terenurile

Fermierii vor beneficia din acest an de o plată stimulativă, cu 40 euro mai mare pentru terenuri agricole cu suprafaţa între 5-30 hectare faţă de terenuri de 1-5 ha sau peste 30 ha, în timp ce fermierii în vârstă de până la 40 de ani vor primi o sumă mai mare cu 25% faţă de cei peste 40 de ani.

Măsurile au fost introduse printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată, miercuri, de către Guvern, cu intenţia declarată de a stimula comasarea terenurilor agricole. Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, actul normativ stabileşte noile scheme de plată în agricultură pentru perioada următoare, astfel încât, începând din această lună, să înceapă procesul de primire a cererilor de plată pentru campania anului trecut. Constantin a arătat că, în acest an, va exista o singură cerere de plată pe care o vor completa fermierii şi va viza atât ajutoarele europene, cât şi ajutoarele naţionale de tranzaţie acordate de la bugetul de stat.

O măsură prevăzută de ordonanţă este plata stimualtivă mai mare pentru terenurile cu suprafaă între 5-30 de hectare. „Începând din anul 2015 (…) vom introduce o plată stimulativă – ea se numeşte în legislaţia europeană plată redistributivă – conform căreia vom încerca să stimulăm comasarea terenurilor agricole (…) Astfel, fermierii care vor avea o suprafaţă între 5 şi 30 de hectare vor primi o plată stimualtivă mult mai mare, cu aproximativ 40 de euro, decât fermierii care vor avea o suprafaţă între 1-5 hectare sau care vor depăşi 30 de hectare”, a declarat ministrul Agriculturii, care a adăugat că suprafeţele mai mari nu vor putea fi dizlocate pentru o plată majorată.

Sursa: Ziarul de Iași

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow