15.2 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Fermierii din 21 de comune ieşene ar putea rămâne fără subvenţii agricole!

* subvenţiile pentru păşuni sunt cuprinse între 150 de euro/ha şi 600 de euro /ha în funcţie de schemele de plată accesate de fermierii care au închiriat păşunile, ori de la primării, ori de la proprietarii de păşuni * ieşenii dispun de 84.231 ha păşuni

Legislaţia referitoare la domeniul pajiştilor stabileşte modul în care sunt gestionate şi administrate pajiştile naturale permanente. Totul are la bază amenajamentul pastoral, introdus, ca obligatoriu, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2013, dar a cărui implementare a fost amânată, de mai multe ori, prin acte normative, până în anul 2019. Motivul? Lipsa fondurilor şi a specialiştilor în domeniu.

Introducerea amenajamentelor pastorale se va face prin contract de concesiune sau închiriere, în conformitate cu legislaţia existentă, utilizatorii pajiştilor fiind direct răspunzători de respectarea normelor impuse, iar autorităţile locale având atribuţii referitoare la respectarea contractelor de concesionare/închiriere a pajiştilor.

Odată întocmit, un amenajament pastoral va oferi date precise referitoare la inventarul pajiştilor de pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale, la caracteristicile fondului pastoral şi va servi ca bază de date pentru planificarea lucrărilor de ameliorare şi gospodărire, care se vor efectua ulterior.

Amenajamentul pastoral are, conform legislaţiei româneşti în vigoare, o perioadă de implementare de 10 ani, după care va fi reactualizat pentru alţi 10 ani.

Continuarea pe Evenimentul 

Alte articole