23 C
Paşcani
duminică, octombrie 1, 2023
Array

FEREŞTE-ŢI COPILUL DE ACCIDENTELE AUTO! PATRU REGULI PENTRU SIGURANŢA MICUŢULUI TĂU

Există accidente auto în care sunt implicaţi copii, care nu se petrec pe stradă sau în trafic, ci chiar în curtea proprie sau în faţa blocului. Specialiştii de la sfatulparintilor.ro îţi spun ce măsuri de siguranţă trebuie să iei. Iată patru accidente la care nici nu te gândeai.
Din cauza “zonei oarbe”. Sunt cazuri în care şoferii lovesc copiii în parcare, în faţa blocului, în garaj sau în curtea proprie, pentru că nu i-au văzut, întrucât aceştia se aflau în faţa sau în spatele maşinii, aplecaţi sau stând jos, căutând ceva sau jucându- se.
Cum previi. De fiecare dată când pleci cu maşina, dă-i un ocol pentru a te asigura că nu e nimeni în jurul ei. De asemenea, poţi folosi sistemele de senzori care te atenţionează dacă te apropii de un obiect. Dar cel mai important e să-ţi înveţi copiii că, pornite sau nu, maşinile reprezintă un potenţial pericol şi îi pot accidenta. Chiar dacă se află în parcare, un copil trebuie să înveţe că şoferul poate fi în maşină şi nu-l vede, iar autoturismul poate pleca oricând.
Din cauza geamurilor. Sunt mulţi părinţi care îşi lasă copiii în maşină singuri, fie că s-au dus până la bancomat sau să ia o pâine, fie că îi lasă să se joace în maşină în timp ce aceasta se află în parcare, în garaj sau în curtea casei. Pericolul cel mai mare e când micuţii fie deschid geamul apăsând accidental butonul de acţionare, fie se joacă, scot capul pe geam şi astfel pot fi loviţi.
Cum previi. Cel mai indicat e să nu laşi niciodată copiii nesupravegheaţi. Chiar dacă maşina ta are opţiunea de a controla geamurile numai de la şofer, oricând copilul se poate accidenta în momentul în care tu ai dat comanda de a închide geamul.
Maşina pleacă de pe loc. Un alt accident des întâlnit e, de exemplu, când te opreşti la benzinărie, laşi copiii în maşină şi, în timp ce faci plinul, observi că micuţii nu mai stau pe bancheta din spate, blochează uşile şi umblă la schimbătorul de viteze, autovehiculul o ia la vale, ajunge în stradă, unde poate fi acroşat de alte autoturisme, iar copiii se sperie, deblochează uşile şi sar din mers.
Cum previi. Obişnuieşte-te, dacă nu o faci deja, să tragi frâna de mână de fiecare dată când ieşi din maşină. Şi, pe cât posibil, evită să-i laşi singuri pe cei mici în autovehicul.
Copiii lăsaţi în maşină. Există şi cazuri extreme, în care copiii sunt pur şi simplu uitaţi în maşină de către părinţii lor. Mai ales atunci când e cald afară, temperatura din automobil creşte, iar copilul poate suferi de hipertermie, rămânând rapid fără oxigen.
Cum previi. Chiar şi dacă pleci pentru câteva momente, nu-ţi lăsa copilul singur în maşină. Te poţi întâlni cu cineva care îţi va distrage atenţia şi vei uita de micuţ.

Sursa: www.stiri.com

Alte articole