More

  Fenomen grav: tot mai mulţi părinţi ieșeni refuză vaccinarea obligatorie a bebeluşilor

  Array

  Ccriza vaccinului hexavalent destinat nou-născuţilor a fost rezolvată ieri, însă medicii spun că mulţi părinţi se tem să-şi mai vaccineze copiii. La bază stau informaţii nefundamentate care au invadat reţelele sociale, potrivit cărora ar exista legătură între vaccinuri şi cazurile de sindrom hemolitic uremic. Părinţii trebuie însă să fie conştienţi că vaccinuol hexavalent îi imunizează pe cei mici în faţa difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B sau poliomielitei.

  Conform reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, în cursul zilei de ieri, criza vaccinului hexavalent a fost rezolvată pentru moment. Astfel, în stocul instituţiei au ajuns 5.160 de doze de vaccin hexavalent, necesar vaccinării bebeluşilor din întreg judeţul, prin Programul Naţional de Imunizare. „Am anunţat toţi medicii de familie din judeţ pentru recuperare, şi încercăm să recuperăm la zi pe cei care nu au fost vaccinaţi. Am făcut de asemenea şi o nouă cerere de suplimentare cu doze, ne-ar mai trebui aproximativ 2.000 pentru a intra în normal“, a precizat dr. Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi. Ministerul Sănătăţii anunţa că vaccinul hexavalent va ajunge din nou în cabinetele medicilor de familie încă de pe 1 iunie, acesta lip­sind de aproximativ două luni. Întârzie­rile în aprovizionarea cu vaccinul Hexa­cima de la nivel naţional au fost cauzate de faptul că producătorul nu a putut asigura stocul necesar, chiar dacă contractul a fost semnat încă din luna martie a acestui an. Criza nu a fost singulară: una asemănătoare fiind înregistrată la sfârşitul anului trecut, care a fost rezolvată abia la sfârşitul lunii ianuarie.

  Sincopele stârnesc neîncrederea părinţilor

  De data aceasta, aşteptarea a fost în­deajuns de lungă pentru ca părinţii micuţilor să îşi piardă răbdarea şi încre­derea în necesitatea acestora, chiar dacă vaccinurile sunt obligatorii. Medicii spun că, în ultima perioadă, s-au confruntat cu refuzuri ale părinţilor de a-şi vaccina copiii, mai ales după ce la nivel na­ţional existau discuţii pe reţelele sociale conform cărora cazurile de sindrom hemolitic uremic ar fi fost determinate de administrarea anumitor vaccinuri. „Refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii este tot mai des, pentru că, pe de o parte, sunt sincopele în administrare, iar pe de altă parte este teama că vacci­nurile ar avea o contribuţie la răspândirea sindromului hemolitic uremic. Vom ajunge de unde am plecat, la toate acele boli cu care ne confruntam acum câţiva zeci de ani“, a explicat îngrijorată prof. dr. Maria Stamatin, directorul medical al Maternităţii „Cuza Vodă“.
  Continuarea pe Ziarul de Iasi

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Primăria Hălăucești dotează elevii cu tablete luate pe fonduri europene

  După Tătăruşi şi Lespezi, care, la fel ca municipiul Iaşi, n-au mai aşteptat tabletele promise de guvern şi au alocat bani din bugetele proprii,...

  Anunt de pierdere

  Pierdut Registru Unic de Control cu nr. 2140772 al firmei II ILIOAIA IONUT,  CUI 28272803. Il declar nul!

  Casieria din orașul Hârlău va fi închisă pe data de 20 ianuarie 2021

  APAVITAL aduce la cunoștința utilizatorilor săi că pe data de 20 ianuarie 2021, casieria din Hârlău, strada Petru Rareș nr. 5, bloc 4, scara...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI