21.9 C
Paşcani
joi, august 18, 2022
Array

Femeile pot face acest test gratuit pentru a afla daca sufera de o boala grava

- Advertisement -

Toate femeile cu varsta peste 25 de ani beneficiaza de investigatii medicale gratuite in vederea depistarii unei maladii grave • Romania ocupa un loc fruntas la nivel european in ceea ce priveste incidenta si rata mortalitatii provocata de aceasta boala

Au mai ramas cateva luni in care femeile pot face gratuit testul pentru depistarea cancerului de col uterin, o boala care ocupa locul al doilea in lista tipurilor de neoplasme care produc cele mai multe decese in Romania. Tara noastra se afla in varful clasamentului in Uniunea Europeana privind incidenta cancerului de col uterin si numarul deceselor provocate de aceasta maladie. Anul viitor se incheie Programul national de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, lansat in luna august 2012, cu o durata de 5 ani.

Cu toate ca femeile beneficiaza de investigatii medicale gratuite, numarul celor care au accesat acest program este mic in comparatie cu cel al persoanelor de sex feminin eligibile. De la un an la altul, numarul femeilor din judetul Iasi care s-au prezentat sa faca testul Babes-Papanicolau a scazut foarte mult. Primii care ar trebui sa informeze femeile despre existenta acestui program sunt medicii de familie. Acestia detin si formularele speciale pe care trebuie sa le completeze fiecare femeie si apoi sa se deplaseze la medicul ginecolog pentru efectuarea testului Babes Papanicolau. Conducerea Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iasi a organizat in aceasta vara un curs cu medicii de familie, in care le-a fost prezentata situatia la zi a derularii programului.

La curs au participat 61 de medici de familie. Noi am invitat 120 de medici de familie. Prin organizarea acestui curs am dorit sa le trezim intersul medicilor de familie si sa le reamintim cat este de important sa informeze pacientele despre acest program si sa le informeze cat este de important sa faca testul si sa se depisteze un neoplasm in faza incipient. De asemenea, medicilor de familie li s-a explicat cat este de important sa promoveze in randul pacientelor acest program. Totodata, am subliniat importanta medicului de familie in derularea programului. La sfarsitul lunii octombrie, a avut loc Congresul national al medicilor de familie din Iasi, la care au participat si medici ginecologi si medici de la IRO, care au punctat importanta screening-ului in depistarea la timp si tratarea cancerului de col uterin. Numarul femeilor care vin sa-si faca testul este foarte mic, intr-o continua scadere din 2013, cand s-au prezentat cele mai multe femei. Sunt bani alocati de la bugetul de stat si este pacat ca femeile sa nu faca acest test gratuit”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie din Iasi.

Chiar daca nu sunt asigurate, femeile sunt incluse in program

Programul national de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin a fost infiintat pentru prevenirea si combaterea acestui tip de cancer si intarirea capacitatii sistemului de sanatate pentru controlul si combaterea acestui neoplasm la nivel national. Obiectivele programului sunt: depistarea cancerului de col uterin in stadii precoce; indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente catre servicii medicale specializate de diagnostic si tratament; cresterea gradului de informare a populatiei, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metoda de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.

In program sunt incluse persoanele de sex feminin in varsta de 25 ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Femeile care au varsta de 64 ani vor fi incluse in program numai daca acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babes-Papanicolau normale.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow