23 C
Paşcani
joi, iunie 30, 2022
Array

Femeile din Iaşi câştigă cu 1,3% mai puţin decât bărbaţii

Discriminarea faţă de gen pe piaţa locală se manifestă într-o formă ceva mai atenuată faţă de sudul ţării, acolo unde diferenţele sunt considerabile.

Discriminarea de gen la plata salariilor nu se manifestă la Iaşi atât de puternic ca în sudul ţării, în judeţele din apropierea Capitalei. Femeile care lucrează în judeţul Iaşi au primit, în medie, salarii nete cu 1,3 procente mai mici decât bărbaţii. La nivel naţional, diferenţa este mult mai mare, cel puţin în medie, de circa 7%, spune deputatul Andreea Paul, citând date pe 2015 ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Anul trecut, scriptic, salariul mediu net câştigat de un bărbat din judeţul Iaşi a fost de 1.810 lei, iar în cazul femeilor de 1.786 lei.

„Cele mai mari decalaje salariale au fost înregistrate în judeţele Ilfov şi Prahova, unde salariul mediu net al femeilor a fost în medie cu 500 de lei mai mic decât al bărbaţilor, adică cu aproape 25% mai puţin, în anul 2015. Judeţul Covasna este singurul judeţ din România în care femeile câştigă un salariu mediu net de 1.400 lei, egal cu cel al bărbaţilor. Doar că salariul mediu în acest judeţ este cu peste 450 de lei mai mic decât media naţională”, se arată într-un comunicat dat publicităţii ieri de parlamentarul PNL. Potrivit datelor INS, citate de Andreea Paul, în 11 judeţe din ţară, femeile au primit anul trecut un salariu mai mare decât al bărbaţilor: Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Călăraşi, Harghita, Neamţ, Ialomiţa, Vrancea, Satu Mare, Suceava, Botoşani şi Vaslui. Anul trecut, bărbaţii au avut câştiguri nete medii superioare femeile în majoritatea activtăţilor economice.
Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow