More

  Femeile care au învins mafia terenurilor. Zece ani de procese, pagube uriaşe, multă nesimţire

  Array

  O femeie din Paşcani a reuşit să umilească Primăria Paşcani, de cinci ori până acum,  în instantele de judecată. În zece ani de zile de procese a castigat tot atâtea hotărâri definitive şi executorii, fără avocaţi sau pile, împotriva unui sistem administrativ corupt şi ineficient. Olguta Astefanoaei a venit astăzi, din nou,  la audienţe pentru a informa autorităţile locale că a avut iarasi dreptate. A cerut să îi fie respectate drepturile şi să îi fie emis titlul de proprietate.
  Calvarul a început în anul 2005 de la o suprafata de teren. Femeia a fost pusă în posesie de executorul judecătoresc, pe vechile amplasamente, dar autorităţile locale au făcut tot posibilul să concesioneze terenul unei societăţi comerciale. Culmea este ca desi instanţele i-au dat dreptate, Primăria şi Consiliul Local au dat-o în judecată pentru a anula documentele. Mai mult a fost scoasă afară din sala de şedinţe atunci când a vrut să arata că are dreptate. Calvarul a continuat până astăzi deşi pentru fiecare zi de întârziere Primăria a fost obligată să plătească daune, din banii păşcănenilor.
  Primarul Pantazi a recunoscut, astăzi, ca Olguta Astefanoaei are dreptate. Rămâne de văzut dacă îi vor fi respectate drepturile şi când anume va obţine titlul de proprietate, în condiţiile în care aceiaşi funcţionari care au greşit, acum trebuie să rezolve acesta problemă, fără ca cineva să fie tras la răspundere.
  Un alt caz asemanator este cel al doamnei Rodica Iosub. Terenul moştenit de ea a fost dat de Primărie altor persoane. După câţiva ani de procese femeia a reuşit să dovedească în instanţă că are dreptate. Acum cere administratiei locale să îşi recunoască greşelile şi să îndrepte situaţia. Asta deoarece între timp alte persoane au obţinut acte pe acelaşi teren iar acum trebuie anulate.
  Şi în acest caz reprezentanţii Primăriei recunosc că s-a greşit dar refuza să îndrepte greşelile.
  Menţionăm că până acum au fost eliberate 4517 titluri de proprietate şi restituite aproape 3000 de hectare de teren dar mai sunt de de rezolvat peste 2100 de cereri şi aproape 3500 de hectare de teren.
  Cele mai multe probleme au rămas nerezolvate acolo unde a fost aplicat procentul de diminuare de 20%. De exemplu în suburbiile Bosteni şi Sodomeni sute de localnici aşteaptă să fie puşi în posesie cu terenurile moştenite.
  Secretarul Mircea Zuzan spune că sunt probleme uriaşe şi cu actele eliberate până acum. Peste 20% dintre ele trebuie refăcute din cauza unor erori făcute de funcţionarii Primăriei. Cele mai multe dintre ele sunt din cauza transcrierii greşite a numelor pe titlurile de proprietate.

  În prezent Primăria Paşcani mai are nevoie de peste 720 de hectare de teren pentru rezolvarea tuturor cererilor.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Ce este consumerismul sau fericirea ancorată în „mai mult este mai bun”

  Consumerismul este fascinant din mai multe puncte de vedere. Reprezintă cea mai palpabilă întruchipare a faptului că fuga noastră după fericire poate fi exploatată de către marile corporații, i se poate asocia o valoare financiară. În același timp, din momentul în care ai devenit o victimă, este interesant modul în care poți ajunge să te minți singur. //

  Vremea 18 aprilie. Temperaturi scăzute pentru această perioadă. Nu scăpăm de ploi

  Vremea va fi în general închisă şi în cea mai mare parte a ţării cu mult mai rece decât în mod normal pentru această perioadă. Nu scăpăm de ploi. //

  Autorităţile încearcă să retrezească interesul românilor pentru vaccinare: echipe mobile, centre drive-through sau centre la firmele private

  După patru luni de când a început campania de vaccinare, autorităţile schimbă regulile jocului. Cum în ţară vor ajunge milioane de doze de vaccin Pfizer, iar interesul oamenilor pentru imunizare este din ce în ce mai scăzut, de luna viitoare vor exista mai multe modalităţi de vaccinare - echipe mobile, centre drive through şi centre la firme private. //

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet