23.3 C
Paşcani
sâmbătă, octombrie 1, 2022
Array

Față în față cu statul. Cum procedezi când autoritățile nu îți oferă informațiile de care ai nevoie

- Advertisement -

De câte ori ți s-a întâmplat să adresezi o întrebare unei instituții publice și să te lovești de neștiința sau indiferența funcționarului? Fie că este vorba de cuantumul unei taxe locale sau de un act care îți este necesar la întocmirea dosarului pentru eliberarea pașaportului, instituțiile publice sunt obligate prin lege să îți ofere toate lămuririle de care ai nevoie. Ce faci, însă, când nu se întamplă așa?
Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public dă posibilitatea oricărei persoane de a solicita și de a obține informații de interes public, definite ca orice informații care privesc activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități publice sau instituții publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare ale informațiilor.

“Accesul liber și neîngrădit al persoanei la orice informații de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relațiilor dintre persoane și autoritățile publice, în conformitate cu Constituția României și cu documentele internaționale ratificate de Parlamentul României”, se arată în actul normativ.

Ce informații poți obține?

Astfel, trebuie să știi că toate autoritățile și institutiile publice au obligația să comunice din oficiu actele normative care le reglementează organizarea și funcționarea, structura organizatorică, numele și prenumele persoanelor din conducere și ale funcționarului responsabil cu difuzarea informațiilor publice.

Totodată, trebuie să fie făcute publice datele de contact ale instituțiilor sau autorităților, precum denumirea, sediul, numerele de telefon, fax, adresa de e-mail și adresa paginii de Internet.

În același timp, trebuie să ți se asigure accesul la modalitatea de contestare a deciziei autorității sau a instituției publice în situatia în care consideri că ți-a fost încălcat dreptul de acces la informațiile de interes public solicitate.

De altfel, anual, instițutiile au obligația de a redacta un buletin informativ care va cuprinde aceste informații, iar un raport periodic de activitate va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.

Continuare pe Avocat.net.ro

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow