More

  Față în față cu statul. Cum procedezi când autoritățile nu îți oferă informațiile de care ai nevoie

  Array

  De câte ori ți s-a întâmplat să adresezi o întrebare unei instituții publice și să te lovești de neștiința sau indiferența funcționarului? Fie că este vorba de cuantumul unei taxe locale sau de un act care îți este necesar la întocmirea dosarului pentru eliberarea pașaportului, instituțiile publice sunt obligate prin lege să îți ofere toate lămuririle de care ai nevoie. Ce faci, însă, când nu se întamplă așa?
  Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public dă posibilitatea oricărei persoane de a solicita și de a obține informații de interes public, definite ca orice informații care privesc activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități publice sau instituții publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare ale informațiilor.

  “Accesul liber și neîngrădit al persoanei la orice informații de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relațiilor dintre persoane și autoritățile publice, în conformitate cu Constituția României și cu documentele internaționale ratificate de Parlamentul României”, se arată în actul normativ.

  Ce informații poți obține?

  Astfel, trebuie să știi că toate autoritățile și institutiile publice au obligația să comunice din oficiu actele normative care le reglementează organizarea și funcționarea, structura organizatorică, numele și prenumele persoanelor din conducere și ale funcționarului responsabil cu difuzarea informațiilor publice.

  Totodată, trebuie să fie făcute publice datele de contact ale instituțiilor sau autorităților, precum denumirea, sediul, numerele de telefon, fax, adresa de e-mail și adresa paginii de Internet.

  În același timp, trebuie să ți se asigure accesul la modalitatea de contestare a deciziei autorității sau a instituției publice în situatia în care consideri că ți-a fost încălcat dreptul de acces la informațiile de interes public solicitate.

  De altfel, anual, instițutiile au obligația de a redacta un buletin informativ care va cuprinde aceste informații, iar un raport periodic de activitate va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.

  Continuare pe Avocat.net.ro

  Ce părere ai?

  Related Articles

  15 IANUARIE – ZIUA CULTURII NATIONALE

  Ziua Culturii Naţionale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, adică în urmă cu 10 ani. Data la care se sărbătoreşte...

  Preotul prins în prag de comă alcoolică la volan a fost scos din Biserică

  Preotul Pavel Pavel din Ruginoasa a fost prins băut la volan cu o alcolemie de  0.93 mg/l în aer expirat @ După  aceea, Mitropolia...

  Cum va funcționa sistemul de garanție în cazul sticlelor și dozelor de aluminiu cumpărate

  Barna Tanczos, ministrul Mediului, a explicat cum va funcționa sistemul de garanție – returnare a ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu care de obicei...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI