8.9 C
Paşcani
miercuri, octombrie 20, 2021
Array

Fascinat de poveștile colegilor musulmani de celulă, un român a devenit terorist

Un grup de tineri a fost trimis în judecată de DIICOT Iaşi, acuzaţiile fiind de terorism şi aderare la un grup radical islamist. Dosarul acestora este judecat la Curtea de Apel Iaşi. Ce au făcut, efectiv, acuzaţii?

Patru tineri au fost reţinuţi ieri şi alaltăieri, într-un dosar de terorism instrumentat de DIICOT Iaşi. Bărbaţii acuzaţi sunt din judeţul Neamţ. Ei au aderat la o structură controlată de terorişti musulmani, prin intermediul unuia dintre ei, care a fost în trecut închis într-un penitenciar german.

Bîrzu Cris­tian a fost reţinut pentru să­vâr­şirea infracţiunilor de acte de terorism, iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi tra­fic de migranţi, în timp ce Pin­tilie Gabriel, Aştefănoaei Cris­tian şi Mandache Constantin, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

„În fapt s-a reţinut că inculpatul Bîrzu Cristian, domiciliat în Ro­man, cetăţean român convertit la islam şi identificat cu indicatori de radicalizare, după ce a executat o pedeapsă privativă de libertate în regim de penitenciar în Germania şi în Romania, şi-a exprimat inten­ţia de a comite atacuri cu bom­bă la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării, acesta aflându-se sub măsura controlului  judiciar în­tr-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bacău“, spun procurorii ieşeni.

În timpul executării unei pedepse pentru tentativă de omor în Germania, inculpatul a intrat în contact cu mai mulţi deţinuţi de religie musulmană, unii dintre aceştia radicalizaţi, raliindu-se la ideologia acestora şi declarându-şi susţinerea faţă de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme socio-religioase.

Procurorii mai spun că, deşi era plasat sub control judiciar, Bîrzu şi-a manifestat intenţia de a părăsi România pentru a se de­plasa în Germania de unde, cu sprijinul unor membri ai comunităţii musulmane, să intre în legătură cu elemente jihadiste din Siria.

„În urma probatoriului administrat în cauză s-a stabilit de asemenea existenţa unui grup infracţional organizat iniţiat în cursul anului 2017 de către inculpaţii Mandache Constantin, Aştefănoaei Cris­tian, Pintilie Gabriel şi un alt suspect, grup specializat în contrafacerea de documente şi înscrisuri oficiale, respectiv cărţi de identitate, documente de călătorie, permise de condu­cere, adeverinţe medicale, contracte de muncă, asigurări auto, plăcuţe de înmatriculare auto, autorizaţii de transport ş.a. La gruparea infracţională a aderat şi inculpatul Bîrzu Cristian care şi-a manifestat în nenumărate rânduri intenţia de a ajuta şi susţine persoane de origine musulmană sau persoane refugiate din ţările în care se desfăşoară conflicte ar­mate, de a pătrunde în spaţiul european, prin punerea la dispoziţia acestora, contra cost, a documentelor de care aceştia au nevoie, documente falsificate de către membrii grupului infrac­ţional menţionat mai sus“, mai spun procurorii în rechizitoriu.

Inculpaţii au fost prezentaţi Curţii de Apel Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru o pe­ri­oadă de 30 de zile. Suportul teh­nic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de In­formaţii, informează un comunicat al DIICOT.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Surpriză! Când apare noul film din seria “Singur acasă” și cine joacă în el. Trailerul a fost lansat deja

Un nou film din seria “Singur acasă” va fi lansat pe 12 noiembrie 2021. Acesta se va...

Amenzi mari pentru șoferii care parchează pe trotuar. Proiect legislativ adoptat Senat

Șoferii din România care nu sunt atenți în momentul în care își parchează mașinile pe spațiile pietonale...

Creșă mică în spatele RAGCL. Legislativul local, convocat din nou

Legislativul pășcănean este convocat în ședință de îndată pentru a hotărî amplasamentul noii creșe din municipiu. Ședința...

România va avea o „bursă a lemnului” în 2022

Asociaţia Forestierilor din România – ASFOR şi Bursa Română de Mărfuri (BRM) au încheiat un memorandum de...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI