16.3 C
Paşcani
miercuri, mai 31, 2023
Array

Fără apă la bloc, în plină caniculă. Reprezentantul de scară a renunţat la contract, Primăriei nu îi pasă, locatarii se ceartă între ei

Soluţia „reprezentanţilor de scară” pentru citirea apometrelor, împărţirea şi plata consumurilor îşi arată limitele. Locatarii pot rămâne oricând fără apă, dacă cel care şi-a asumat aceasta responsabilitate renunţă la obligaţii şi contractul cu furnizorul de servicii. Situaţia se complică şi mai mult atunci când nimeni nu mai vrea să îşi asume astfel de obligaţii de cele mai multe ori din cauza datornicilor iar atunci când se caută soluţii alternative, locatarii sunt împărţiţi în mai multe tabere, în funcţie de interesul manifestat şi banii pe care îi au pentru a face investiţii. Aşa se întâmplă, de exemplu, la blocul Z1, scara C, din Paşcani. De câteva săptămâni de zile, 40 de familii nu au apă în apartamente. Reprezentantul de scară a renunţat la contract şi în consecinţă, operatorul a înterupt furnizarea. Printre ei sunt şi mulţi oameni în vârstă, unii care nu se pot deplasa. Adevărate tragedii, în plină caniculă, în timp ce funcţionarilor şi reprezentanţilor Primăriei Paşcani, nu le pasă.

Situaţie disperată blocul Z1, scara C, de pe strada Moldovei, din municipiul Paşcani. 40 de familii nu au apă în apartamente de circa două săptămâni, din cauza datornicilor şi a faptului că nu mai sunt reprezentaţi legal de nici o persoană.

Oamenii cară cu maşinile zeci de bidoane de apă de la izvoarele din oraş, pentru a-şi asigura strictul necesar. Mai grav este că, mulţi dintre locatari sunt bătrâni sau bolnavi şi nu au pe nimeni să îi ajute.
Un domn abia se mişcă şi nici soţia lui nu stă prea bine cu starea de sănătate. Plătesc celor mai tineri să le aducă în apartament bidoane cu apă pentru menaj.
A lucrat 40 de ani ca militar şi nu s-a gândit niciodată că va ajunge la bătrâneţe şi nu va avea de unde să ia o lingură de apă, spune păşcăneanul. Cu lacrimi în ochi, îşi varsă amarul şi cere să fie ajutat.
Astăzi, oamenii au ieşit în faţa blocului pentru a-şi spune oful. Sunt revoltaţi şi supăraţi, pentru că autorităţile locale permit această situaţie şi nu iau măsuri pentru a găsi o soluţie. Au anunţat că vor ieşi şi în stradă, să protesteze.
Au ajuns în această situaţie, după ce o persoană a renunţat să îi reprezinte. Mai mult, din cele spuse de unii locatari, în ultimii doi ani, oamenii au plătit ce au consumat, însă nu li s-ar fi facturat şi eventualele penalităţile. Astfel, s-au adunat sume restante.

Cum nici un locatar nu vrea să îi reprezinte, societatea ieşeană, Apavital Iaşi, nu a mai putut furniza apă, deoarece nu a avut nici un contract în baza cărora să factureze serviciile oferite.

Fără asociaţie de proprietari, fără reprezentat legal sau branşamente individuale, scara de bloc a rămas în aer. Dacă oamenii optează pentru una dintre cele trei variante, apa va curge din nou la robinete.

Pentru a-şi rezolva problema, oamenii au făcut o cerere către RAGCL Paşcani pentru a începe lucrările pentru instalaţii individuale. O nouă problema: muncitorii societăţii de termoficare pot începe lucrarea doar de la 1 august, din cauza numărul foarte mare de solicitări.

Chiar şi aşa, pensionarilor care locuiesc în scară respectivă li se pare o lucrare foarte scumpă, în condiţiile în care preţul porneşte de la 1.600 de lei/apartament, de la parter şi până la 2.200 de lei până la cel de-al 11-lea etaj, cât are imobilul. Tinerii însă, optează, pentru această varianta.
Potrivit celor spuse de directorul tehnic al RAGCL Paşcani, Sorin Nacuta, preţul ar fi unul justificat, ţinând cont de complexitatea lucrărilor.
Întrebaţi dacă ştiu de această situaţie şi ce măsuri vor lua, reprezentaţii Primăriei Paşcani au precizat că ei şi-au făcut datoria. Ar fi mediat cele două părţi, locatarii şi ApaVital Iaşi, şi doar atât. Nu s-a ajuns la nici o soluţie.
În toată această disperare, cineva vrea să îi ajute. În cursul zilei de mâine, la ora 18:00, este anunţată o şedinţa cu locatarii la care va participa şi consilierul local, Marius Pintilie, reprezentat al asociaţiei de proprietari Armonia (asociaţie care funcţionează foarte bine şi nu are datorii). El şi-a anunţat disponibilitatea de a-i ajuta pe locatari, pentru a găsi o soluţie legală în vederea reluării furnizării apei.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow