5 C
Paşcani
vineri, decembrie 1, 2023

Faptele bune nu contează?

Cel mai vârstnic consilier din legislativul păşcănean este pus la zid, din nou. Claudiu Bodoașcă a publicat un fake news, în urma unei interpretări înguste a unui text scris de Vasile Avramiuc, în ultima sa carte.

Iată ce a scris Avramiuc:
“Astăzi, sub ochii noștri, istoria face eforturi să se repete. Personalități marcante ale eșichierului politic, dar şi alte categorii de oameni, au căzut şi continuă să cadă pradă poliției politice postdecembriste.”
“Constatare amară; la vârsta mea de aproape optzeci de ani, constat cu mâhnire și chiar cu spaima că istoria tinde să se repete într-o societate cu democrație strident trâmbiţata”

Iată ce a înţeles Bodoașcă, în urma unei lecturi superficiale:

“Cât de ticălos să fii să pui pe acelaşi palier, dramele unor oameni ce au suferit groaznic de pe urma regimului comunist, pentru delict de opinie, cu condamnările pentru FURT ŞI CORUPȚIE a unor lideri politici de genul, Năstase, Hrebenciuc, Mitrea, Udrea, Pinalti, Mazăre, Nicusor Constantinescu, Dragnea şi alte asemenea <<personalități marcante ale eșichierului politic>>.
Consider că diminuarea suferințelor victimelor politice ale regimului comunist, prin asociere cu condamnările pentru furt şi corupție ale unor lideri politici actuali, este o lipsă de respect şi în același timp o insultă la adresa celor condamnați pe nedrept şi abuziv de către regimul totalitar. Lucrurile sunt cu atât mai grave când acest lucru este făcut de către lideri politici actuali, în cadru oficial și din bani publici!
La 30 de ani de la căderea comunismului pentru mine lucrurile sunt clare, cei contaminaţi de <> sunt bolnavi incurabili!
P.S. Primul capitol al cărții este scris de către primarul municipiului. Să înţeleg că d-nul ing. Dr. Dumitru Pantazi este de acord cu această asociere, făcută de către autor?”

Care este fake news -ul lui Bodoașcă:

După cum se vede din text, autorul nu se referă la anumite “personalități marcante ale eșichierului politic”, aşa cum subliniază Bodoașcă. Nu se referă doar la politicieni, ci şi la oameni simpli… Din istoria recentă ştim, dacă vrem să ne aducem aminte, că au fost băgaţi în arest sau la puşcărie nu doar politicieni, ci şi oameni simpli, nu doar pesediști, ci şi liberali… Unii vinovaţi, alţii nu! Mai rău este că cei nevinovaţi au fost anchetaţi şi umiliţi public, le-au fost distruse cariera şi viitorul, au avut de suferit, ei şi familiile lor.
În regimul communist, dar şi în cei 20 de ani de democraţie, au fost condamnaţi oameni nevinovaţi, fix din motive politice! Înainte pentru că îndrăzneau să deschidă gura, acum ca victime directe sau colaterale, pentru a fi daţi ca exemplu sau executaţi într-un joc complicat pentru stăpânire şi putere. Ştiu oameni de afaceri respectabili care au renunţat la politică pentru că au devenit ţinte ale unor grupuri de interese, inclusiv ale unor servicii. Protocoalele secrete şi abuzurile din justiţie au fost denunţate, până la urmă, şi de unii din PNL. Sunt zeci de cazuri la CEDO, unele câştigate, altele pe rol, intentate chiar de victimele noii poliţii politice. În presa naţională sunt sute de anchete şi mărturii pe această temă. Le-am uitat aşa uşor? Probabil Claudiu Bodoașcă le-a şters din memorie. Biologic ar fi de înţeles! El a fost coleg de partid, în PDL, cu arhitectul acestui sistem odios despre care vorbim de ani de zile, Traian Băsescu! Sau liberalul vopsit încă mai are reflexe portocalii…
Interesant este că scriitorul Vasile Avramiuc este defăimat public pentru o opinie, un mod mai puţin represiv, dar mult mai parşiv de intimidare, de a pune pumnul în gură. Opinia sa a fost publicată, câteva rânduri, în paginile unei cărţi tipărită cu bani de la bugetul local. Asta este problema? Dar consilierii locali, parlamentarii, partidele politice nu sunt toţi plătiţi din bani publici pentru exersarea democraţiei? Bodoașcă nu a remarcat şi nu a apreciat munca de documentare şi cea de scriere despre tragedia ceferiştilor păşcăneni condamnaţi de regimul comunist. Nici iniţiativa autorului de a publica o astfel de carte, de a fi pusă o placă comemorativă pe Esplanadă nu a contat. În loc să fie lăudat, Avramiuc a fost făcut ticălos de liberalul Claudiu Bodoașcă, pentru că a îndrăznit să critice sistemul băsist…

PS:

Am simţit nevoia să scriu aceste rânduri nu de dragul domnului Avramiuc, pe care l-am criticat vehement când era în putere, ci pentru că derapajele consilierului liberal Claudiu Bodoașcă sunt tot mai scandaloase şi periculoase. Sunt deranjante mai ales pentru cei care caută un alt tip de politică şi de politicieni, bazate pe competență şi respect, nu pe ură!

Apreciez, însă, semnalul de alarmă tras de domnul Alexandru Slătineanu. El a criticat comentariile ”colorate” ale domnului Avramiuc, cetăţean de onoare al municipiului Paşcani, și i-a provocat pe liberali să iniţieze un proiect pentru anularea acestui titlu. Eu cred că ar trebui analizate şi alte titluri oferite unora, în împrejurări dubioase, fără nici un merit, şi aduse corecţiile necesare criteriilor de acordare.

Este evident că în cele două perioade, înainte şi după 1989, abuzurile şi tragediile de atunci şi acum nu pot fi comparate. Şi nici nu cred că cineva şi-a propus să facă asta, aşa cum este acuzat, pe nedrept Vasile Avramiuc! Însă acum avem la îndemână instrumentele necesare pentru a sancţiona şi condamna astfel de derapaje, mai apăsat dacă este cazul, pentru ca istoria să nu se repete!

Alte articole

„Maidanul” din legislativul pășcănean

Observ cu surprindere că ședințele legislativului pășcănean s-au transformat...

Purtatorul de cuvant din Republica Pascani s-a detonat!

Fondatorul relatiilor publice moderne, Ivy Lee, spunea printre altele...

La inmormantarea anului

  Primarul + 40% si viceprimarul “Pro Majorare” erau negri...

Primarul cu raspundere limitata si viceprimarul mincinos -VIDEO

Cristian Ratoi, viceprimarul care a anuntat ca i-a lasat...