More

  FAMILIE DE EVREI, REVENITA LA PASCANI DUPA 65 ANI

  Array

  O familie de evrei pascaneni care au plecat din tara acum 65 de ani, au revenit astazi la Pascani. Este vorba despre Nuta si Iacov Ghidalia, ambii nascuti in 1929, care au decis sa se indrepte catre Israel la o varsta frageda, el a plecat in 1947 la doar 18 ani in mod ilegal si ea la 21 ani dar pe cale legala. Astazi, au revenit la Pascani, pentru un pelerinaj de 8 zile in Romania si au mers la Biblioteca Municipala si mai apoi la cimitirul evreiesc de pe strada Ceferistilor.

  Nuta Ghidalia ne povesteste despre actuala Biblioteca Municipala ca este singurul loc pe care l-a recunoscut dupa toti acesti ani in Pascani, datorita faptului ca aceasta cladire era in vremea respectiva casa unui renumit medic. Ea a reusit sa isi gaseasca locatia fostei case, care se afla in spatele magazinului Lorimer din zona deal, unde in momentul de fata se afla blocul C5.
  Iacov Ghidalia este de loc din Lepezi, si spune ca satul sau natal nu este cu mult diferit fata de perioada in care el a plecat.
  Mai apoi cei doi soti au mers in cimitirul evreiesc pentru a cauta mormintele parintilor Nutei Ghidalia. Au gasit relativ repede mormantul mamei acesteia, Ester Ghidalia dar din pacate mormantul tatalui, Mose Ghidalia nu l-au gasit.
  Cei doi au fost insotiti de fata lor alaturi de sotul ei. Cei doi soti ne-au mai povestit faptul ca ei se trag dintr-o familie de pantofari, cei mai buni din Pascaniul anilor respectiv. Ei au mai vizitat Iasiul, Romanul si Bucurestiul.

  Orizont.info

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Politica si cadourile pentru copii

  Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

  Sarbatori fara cadouri pentru copii. Mos Craciun, pus in carantina de consilierii PNL si Pro Romania

  Copiii pascaneni nu vor primi, in acest an, cadouri de Craciun din partea administratiei locale. Daca in anii trecuti au fost organizate mai multe...

  Pășcănenii își pot achita taxele și impozitele online, prin intermediul platformei ghiseul.ro

  Pascanenii isi vor putea achita taxele si impozitele locale online. Potrivit unei postari de pe pagina oficiala de Facebook a Primariei Pascani, autoritatile locale...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI