14.1 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

Facturile la utilități – fior rece în institutiile publice din Pascani

Facturile la utilitati pun deja presiune pe bugetele institutiilor publice din municipiul Pascani. Potrivit unor surse neoficiale, administratia locala se pregateste pentru cheltuieli chiar si de cateva ori mai mari. De exemplu, iluminatul public din oras si suburbii va fi bugetat de trei ori mai mult, fata de anul trecut. Suma cheltuita in 2021 a fost de circa 783.000 de lei.

In ceea ce priveste incalzirea sediului primariei, anul trecut, facturile au insumat circa 300.000 de lei, iar anul acesta, se asteapta ca suma totala sa fie dubla.

La Clubul Sportiv Municipal s-a trecut deja de la asteptari, la realitate. Primele zile din noul an a adus o factura la gaz metan de 18.000 de lei, in conditiile in care potrivit celor spuse de directorul executiv, Bogdan Mandric, nici o factura de pana acum nu a depasit 5.400 de lei.

El sustine ca in perioada in care a fost facturata suma uriasa, s-a facut economie la caldura in cele doua imobile, sala de sport si cladirea cantonamentului si nici nu a fost activitate. In acest ritm, Mandric spune ca o mare parte din bugetul clubului se va duce pe achitarea facturilor. Costuri aproape duble sunt si la pretul la electricitate, insa factura pe decembrie e comparabila cu cea de anul trecut datorita unor bonusuri acordate de furnizatorul de electricitate.

La Casa de Cultura „Mihail Sadoveanu” presiunea facturilor la utilitati nu se resimte inca. La energie electrica, plata lunara medie este de circa 1.400 – 2.000 de lei. La gaz, ultima factura este de circa 4.500 de lei, dar este o posibila regularizare in conditiile in care in lunile anterioare au fost facturi de cativa zeci de lei.

Si unitatile de invatamant din municipiu stau bine deocamdata la acest capitol, dar unii se astepta la facturi de pana la trei ori mai mari. Este cazul Scolii Gimnaziale Gastesti, unde sunt trei puncte de consum la gaz si patru la energie electrica. Deocamdata, facturile pe luna decembrie sunt in calculele estimate de conducere. La incalzire sunt facturi cuprinse intre 1.480 si 3435 de lei, iar la curent, circa 1.300 de lei.

In schimb, se asteapta ca din februarie, cand vor veni platile pentru ianuarie, sa fie surprize neplacute.

Si la Colegiul Unirea au ajuns facturile la utilitati, insa nu de speriat. Reprezentantii scolii sustin ca sumele sunt aproximativ la fel, datorita unei cereri de plafonare a tarifelor, depusa in decembrie 2021, conform unei legi aprobate de Guvern anul trecut.

Tot pe aceasta facilitate mizeaza si Spitalul de Urgenta, care inca nu a primit factura pe decembrie, dar au promisiuni ca preturile vor fi plafonate pana in martie. De regula, unitate medicala plateste in jur de 100.000 lei/luna la gaz pe timp de iarna si 50.000-60.000 lei/luna la electricitate.

O alta cladire mare, care ar avea si costuri pe masura la utilitati este Catedrala Pogorarea Sfantului Duh din centrul municipiului. Facturile pe decembrie nu au ajuns inca, dar o parte din povara ar urma sa fie suportata de omul de afaceri, Leonard Rusu, care a dat promisiuni ca va achita cheltuielile de incalzire si curent din perioada sarbatorilor de iarna.

La nivel national,  partidul coalitiei de guvernare urmeaza sa propuna un nou pachet de masuri în contextul majorărilor de preţuri din energie şi gaze naturale. Cei de la PSD vor ca măsurile se se aplice de la 1 februarie, pentru a include şi consumul din luna ianuarie, astfel încât ”toţi consumatorii casnici precum şi instituţiile publice, IMM-uri, companii, să beneficieze reducerea valorii plafonului la gaze şi la energie electrică cu aproape 45% şi dublarea volumului care este compensat şi la energie, şi la gaze.

 

 

 

 

Alte articole