16.3 C
Paşcani
miercuri, mai 31, 2023
Array

Facturile la energie vor crește și în anul 2018

După scumpirea de 8% din iulie şi estimata creştere de preţ din octombrie, şi anul viitor va veni cu prețuri mai mari la energie. De la 1 ianuarie piaţa se liberalizează complet, iar o soluţie pentru scăderea facturilor ar fi schimbarea furnizorului, dar numai după studierea atentă a ofertelor.

Contractele încheiate între producători şi furnizori pentru energia livrată anul viitor s-au făcut în august la preţuri cu 23% mai mari decât anul trecut. Scumpirile se vor transfera, într-o anumită măsură, şi în facturile consumatorilor casnici, mai ales că de la 1 ianuarie piața va fi complet liberalizată.

Marea majoritate a celor peste 8 milioane de consumatori casnici primesc acum serviciul universal tradiţional. Doar aproximativ 8% au schimbat furnizorul, pentru facturi ceva mai mici.

Chiar reprezentanţii furnizorilor recomandă studierea atentă a ofertelor, a preţurilor, dar şi a drepturilor şi obligaţiilor din contract. Comparatorul de preţuri publicat de ANRE arată diferenţe de până la 19% pentru cei care schimbă furnizorul, dar în factură o astfel de scădere este de fapt de 5%.

În plus, furnizorii eligibili nu au la fel de multe obligaţi precum cei care oferă serviciul tradiţional. Asta poate însemna că în cazul unei avarii remedierea ar putea dura mai mult. Însă, clienţii nemulţumiţi au dreptul să schimbe furnizorul, gratuit, în 21 de zile, şi chiar să revină la serviciul universal.

Sursa

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow