20.5 C
Paşcani
luni, august 15, 2022

Facturi mai mari cu 20% la curentul electric, după liberalizarea pieţei. Cei care nu şi-au renegociat contractele îşi pot alege furnizorul până la finalul lunii iunie

Milioane de români plătesc facturi mai mari la curent electric cu aproape 20 la sută după liberalizarea preţurilor. Şi asta pentru că nu şi-au renegociat contractele şi au fost mutaţi automat la tariful universal, mai mare decât cel de până acum. Există însă o soluţie: încă îşi pot alege furnizorul până la finalul lunii iunie.

Am plătit mai mult, am observat cam 30 de lei mai mult. Acum ni s-a spus că urmatoarea factură o să fie mai mică. Să vedem luna viitoare. Vi se pare normal? Nu. Şi am fost foarte atentă la consum.”

În această situaţie sunt toţi cei care nu şi-au renegociat contractele la energie electrică. Adică 5,6 milioane de români. Facturile le-au crescut cu 18 la sută în ultimele trei luni, arată datele de la banca naţională.

”Am auzit de la prieteni de-ai mei că le-a venit factura mai mult. Sunt încă la tariful vechi.”

Ca să înţelegem ce înseamnă scumpirea anunţată de Banca Naţională este suficient să facem un calcul simplu. Spre exemplu, dacă înainte de liberalizare, să ţinem un televizor aprins 12 ore în fiecare zi ne-ar fi costat undeva la 10 lei pe lună, după liberalizare preţul se majorează cu aproximativ 18 procente, şi ajungem undeva la 12 lei. 02,13

Practic, orice bec aprins ne costă câteva zeci de lei în plus la factură la finalul lunii. Consumatorii care nu sunt încă pe piaţa concurenţială au fost mutaţi la tariful universal.

Continuarea pe Observator

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow