9.1 C
Paşcani
duminică, septembrie 25, 2022

Facilitati pentru absolventii someri

- Advertisement -

Absolvenţii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, care se încadrează în muncă în termen de 60 de zile de la absolvire, pot solicită prima de inserţie în valoare de 1.500 de lei.

Potrivit Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, întermen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la dată încadrării. De asemenea, absolventii in vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusitsa se încadreze în munca potrivit pregatirii profesionale, pot beneficia si de ajutorul de șomaj, în  valoare de 250 de lei, pentro o perioada de 6 luni.

Pentru a putea beneficia de prima de insertie sau de ajutorul pentru somaj, absolventii trebuie ca în termen de 60 de zile de la absolvire, să se înregistreze la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă. Documentele necesare la inregistrare sunt: actul de identitate, actele de studii, certificatul de  nastere si o adeverinta medicala din care sa rezulte că persoana este apta pentru munca, toate documentele în original si copie.

Menționăm că în municipiul Pascani, anul scolar 2018-2019 se incheie cu peste 1000 de absolvenți. Acestia urmeaza sa isi aleaga drumul pe care il vor parcurge:  vor urma cursurile unei universitati sau se vor incadra în muncă.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow