4.2 C
Paşcani
joi, decembrie 2, 2021

Expoziție de măști tradiționale românești, la Centrul Cultural din Ruginoasa

Centrul Cultural din Ruginoasa a fost sufletul comunei la sfarsitul saptamanii trecute. Institutia de cultura a marcat inca o editie a evenimentului european “Noaptea Muzeelor” si a inaugurat o expozitie de masti traditionale romanesti, folosite in special de localnici de Anul Nou. 

NOAPTEA MUZEELOR LA Centrul Cultural Ruginoasa.
Inaugurare expozitie de masti traditionale romanesti ,,SAT SI TRADITIE ” – proiect finantat cu fonduri europene nerambursabile prin PNDR ,,Punerea in valoare a patrimoniului comunei Ruginoasa prin achizitionarea de bunuri
Proiectul demarat în prin care s-au organizat expoziţia etnografica de masti traditionale romanesti de Anul Nou de la Ruginoasa, s-a dorit a fi o cale de recuperare a trecutului propriu acestei comunităţi săteşti, cu o traditie inedita şi un îndemn spre cunoaşterea, conservarea şi promovarea acestor mărturii, care conferă identitate spirituală şi materială locului.
Aducerea din nou la lumină a valorilor altădată de prim rang, adăpostite în biserici sau castele, rememorarea numelor ilustre cândva şi care au scris istoria acestor locuri vine atât în întâmpinarea trecătorilor accidentali sau sosiţi intenţionat pentru a admira obiective precise, cât şi în aceea a localnicilor invitaţi astfel să-şi preţuiască tradiţiile şi vestigiile şi să le ocrotească, pentru a putea fi transmise generaţiilor viitoare.
Patrimoniul cultural, cel material şi cel imaterial deopotrivă, nu este doar parte componentă a culturii locale, ci şi un simbol al valorilor create de respectiva comunitate, un potenţial factor de solidaritate şi de coeziune socială, un reper şi o sursă de informare cu privire la istoria şi valorile culturale ale comunităţii şi, în cele din urmă, un motiv justificat de mândrie. Sunt destule motive pentru ca o comunitate să-şi ia propriul patrimoniu cultural în considerare sub toate aspectele sale şi să-l valorifice, astfel încât să poată deveni un mijloc eficient de promovare a valorilor şi a imaginii comunităţii respective în exterior.
Aceste expoziţii pot fi considerate un factor de identitate, originalitate şi specific local al comunitatii din Ruginoasa, reprezentând o resursă de dezvoltare culturală pentru aceasta localitate, dar şi pentru dezvoltarea turismului cultural local.
PUNEREA IN VALOARE A PATRIMONIULUI COMUNEI RUGINOASA PRIN ACHIZITIONAREA DE BUNURI” – proiect finantat de UE si Guvernul Romaniei prin A.F.I.R. si G.A.L. Iasi sud-vest.
Organizarea unui punct muzeistic permanent in incinta Centrului Cultural din Ruginoasa ce are ca obiectiv protejarea, conservarea si punerea in valoare a patrimoniului cultural imaterial local cu specific – Datinile si obiceiurile de Anul Nou” se arata intr-o postare pe Facebook.

DE LA ACELAȘI AUTOR

S-a deschis depozitul de brazi naturali în Pașcani

Au aparut brazii naturali de vanzare in municipiul Pascani. De vineri, 26 noiembrie, s-a deschis depozitul de...

Două transformatoare pentru energie electrică ar urma să fie puse în cartierul Aerodrom

Vesti bune pentru cetatenii din cartierul Aerodrom, care nu au retea de iluminat in zona unde si-au...

Căsuțele pentru Târgul de Crăciun au ajuns la Pașcani. Manifestarea a fost aprobată de Consiliul Local

Primaria Pascani se pregateste sa amenajeze Targul de Craciun, prima editie, pe esplanada municipiului. In aceste zile...

Programul centrului de vaccinare se modifică de săptămâna viitoare. De luni până duminică, între orele 8-20

Programul centrului de vaccinare se modifica, din nou, dupa ce Primaria Pascani a anuntat ca a angajat...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI