1.9 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 3, 2022

Expoziție de măști din alaiul obiceiurilor de iarnă, online, la Centrul pentru Cultură Iași – VIDEO

Expozitie online de masti traditionale specifice obiceiurilor de iarna, joi, 6 ianuarie, in zi de mare sarbatoare, la Iasi, organizata de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale.

Dupa ce timp de mai multe zile, alaiurile de datini s-au etalat pe strazi, in festivaluri si pe la casele oamenilor, joi a fost momentul ca mastile sa fie asezate frumos pe perete, intr-o expozitie, in care mesterii populari au vorbit despre fabricarea lor si despre ce reprezinta.

La eveniment, au venit cu masti, pastratori de traditii din judet. Adrian Chiperi este din Helesteni, iar cerbul din zona respectiva este celebru.

Un cunoscut creator de masti din Harlau, Bogdan Barzu, a fost si el prezent la eveniment. Le confectioneaza de cand era copil si este fascinat de acest domeniu.

Exemplu in expozitie a fost si cerbul de la Sticlaria Scobinti – creat de localnicul Constantin Curecheriu, considerat tezaur uman viu.

Chiar daca a trecut perioada sarbatorilor de iarna, in aceste zile, alaiurile traditionale mai pot fi vazute in comunitatile pe rit vechi care petrec vineri, 7 ianuarie, Craciunul, iar in seara de 13 spre 14 ianuarie, Anul Nou.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow