19.1 C
Paşcani
duminică, mai 22, 2022
Array

Explicatia pentru care rosiile si-au pierdut gustul de alta data. Cresterea temperaturii ii obliga pe romani sa schimbe soiul

Schimbarile climatice dau peste cap agricultura. Legumele si cerealele sufera din cauza secetei, dar si a diferentelor mari de temperatura.

Din aceasta cauza, cercetatorii incearca sa obtina soiuri noi de rosii, ardei sau castraveti, care sa reziste pe campurile noastre arse de soare. Intre timp, agricultorii au primit de la israelieni seminte de tomate care s-au adaptat la clima noastra dificila.

Faceti cunostinta cu rosiile „galina” si „primadona”, doua soiuri aduse de israelieni, care s-au adaptat in sudul tarii. Daca ar fi sa concureze, „primadona” ar castiga detasat. Testarea unui soi nou de rosii dureaza insa pana la sapte ani.

Ne intrebam mereu de ce rosiile nu mai au gustul de altadata. Raspunsul este simplu: soiurile pe care le cultivau bunicii nostri nu mai sunt rezistente. Se strica repede cand sunt transportate, asa ca fermierii le evita.

Institutele de cercetare din Romania incearca si ele sa dezvolte soiuri rezistente. „Urmarim sa retinem pentru cultura liniile care demonstreaza rezistenta sporita la stresul termic si hidric. Soiuri cu rezistenta sporita la seceta si la schimbarile de temperatura”, a explicat Costel Vanatoru de la un institut de cercetare din Buzau. Cu atat mai mult cu cat vom avea nevoie de astfel de seminte, rezistente la caldura mare.

In ultimul deceniu, datele au aratat ca temperatura creste in medie cu 0,5 grade Celsius pe an, iar vara chiar si cu 1,5 grade Celsius, in special in zonele de sud, sud-est si est. Ca sa nu mai vorbim ca in unele luni cantitatile de precipitatii scad chiar si cu 20% fata de media normala.

Primele experimente reusite s-au facut pe cateva sortimente de tomate, ardei, morcovi si fasole.
Sursa Stirile Pro TV

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articoleAdis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow