10.4 C
Paşcani
luni, octombrie 2, 2023
Array

Există viaţă după cancer! Casa de Cultură luminată în roz

O acţiune cu tradiţie în peste 70 de ţări are loc pentru al 8-lea an consecutiv şi în Paşcani. Joi, de Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului la san, clădirea Casei de Cultură “Mihail Sadoveanu” din oraş a fost  iluminată în roz. “Există viaţă după cancer!” a spus o păşcăneancă care a luptat cu această boală.  

casa de cultura roz 2
Un control medical la sân o dată pe an vă poate salva viaţă, mai ales că anual 6.000 de românce află că au cancer mamar. “Află că eşti bine” au strigat şi cercetaşii din Paşcani, care au fost alături la evenimentul oragnizat de Primăria oraşului.

casa de cultura roz 3

O femeie optimistă şi absolut normală… Când o vezi pe Mihaela, cadru didactic, nu ai zice că acum 10 ani a avut cancer la sân, a făcut citostatice şi a trecut printr-o intervenţie chirurgicală. Ea este însă o supravieţuitoare a acestei crunte maladii, iar norocul a fost că a descoperit afecţiunea din vreme şi că sursă de sănătate pentru ea a fost muncă, simţul umorului şi copiii.

Datorită ei, în Paşcani, Primăria Municipiului cu ajutorul Fundaţiei “Renaşterea” şi a volunatrilor de la ONG-urile din oraş care s-au implicat, campania “Află că eşti bine” se desfăşoară de câţiva ani.

Luptătoarea împotriva acestei boli şi mai ales a mentalităţilor oamenilor îndrumă cât mai multe persoane să aibă grijă de sănătatea lor şi mai ales să-şi facă controlul de rutină.

casa de cultura roz 1

Prezenţi în seara de 1 octombrie au fost şi voluntarii de la Centrul Local Crinii Paşcani – cercetaşii şi elevii de la Asociaţia Şansa 2010. Ei au aprinse gulguţe, au împărţit materiale informative şi au oferit publicului prezent un program artistic.

Şi fiind deja o tradiţie, clădirea Casei de Cultură “Mihail Sadovenu” a fost luminată în roz, culoarea simbol a luptei împotriva cancerului la san.

Evenimentul are loc într-un moment în care tot mai multe femei mor din cauza cancerului mamar, pentru că ajung la medic prea târziu.

Din 2001 încoace, Fundaţia „Renaşterea” atrage atenţia tuturor femeilor că formele de cancer mamar sunt vindecabile în 98% din cazuri, dacă boala este depistată la timp. Iar fundaţia a ajutat peste 33.000 de femei cu investigaţii gratuite. Inclusiv în centre mobile, care ajung în locurile cele mai izolate din ţară.

Vezi materialul video în cadrul buletinului de ştiri INFOBIT.

Alte articole