3.8 C
Paşcani
miercuri, decembrie 1, 2021

Evaziune fiscală de 12 milioane: Un pășcănean a vândut pe OLX sute de maşini second-hand aduse din Germania

Afaceristul şi-a recunoscut vina şi a fost condamnat după un deceniu de la comiterea faptelor la 2 ani de închisoare şi la plata a 400.000 de lei către stat.

La 10 ani de la comiterea faptelor, Fiscul nu a reuşit încă recuperarea prejudiciului dintr-un dosar de evaziune fiscală. Trimisă iniţial la DNA, sesizarea Fiscului a stat uitată timp de 5 ani, până când procurorii au spus că nu e treaba lor, prejudiciul fiind prea mic.

Direcţionat către Parchetul de pe lângă Tribunal, dosarul a ajuns în instanţă după încă trei ani de anchetă, în urmă cu un an. În instanţă, procesul a mers relativ rapid, Tribunalul pronunţându-se după 7 luni. Până acum, Curtea de Apel a amânat pronunţarea de patru ori. Ultima oară ieri, sentinţa definitivă fiind aşteptată după vacanţa judecătorească, în septembrie.

Modul de lucru al păşcăneanului Robert Vasiliu era simplu. În calitate de administrator şi asociat unic al unei societăţi comerciale, a importat în perioada septembrie 2010 – decembrie 2011 un număr de 253 de automobile second-hand din Germania, în scopul revânzării.

Dintre acestea, a “uitat” să înregistreze însă în contabilitate vânzarea a 39 de automobile, evitând astfel plata TVA şi a impozitului pe profit.

În decembrie 2012, fosta Gardă Financiară a sesizat Serviciul Teritorial Iaşi al DNA în legătură cu faptul că Vasiliu nu declarase nici achiziţiile intracomunitare şi nici veniturile obţinute în urma vânzării autoturismelor, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale în cuantum de 12 milioane lei.

În 2017, DNA şi-a declinat competenţa, invocând faptul că din probele administrate a rezultat un prejudiciu cert de numai 99.944 euro, aferent unui număr de 39 de tranzacţii. Or, DNA anchetează numai cazuri cu prejudicii mai mari de un milion de euro. Prin urmare, dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lângă Tribunal.

Reanalizând datele din dosar, procurorii au eliminat una dintre tranzacţiile suspecte. Era vorba de un autoturism Mercedes cumpărat din Germania şi revândut în Polonia, fără a trece prin România. În acest caz, nu se mai datora TVA către autorităţile române. Pentru cele 38 de tranzacţii rămase, procurorii au calculat un prejudiciu de 403.000 lei.

Vasiliu nu s-a prezentat în faţa organelor de anchetă judiciare, dar odată dosarul ajuns în instanţă, şi-a angajat un apărător care a depus o declaraţie în numele său prin care îşi recunoştea faptele.

Lipsa antecedentelor penale a cântărit şi ea în favoarea inculpatului. Magistraţii Tribunalului s-au oprit asupra unei pedepse de 2 ani şi 8 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 8 luni. Pe parcursul acestuia, el va trebui şi să achite prejudiciul de 403.000 lei, fiind instituit sechestrul asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare, ale lui Vasiliu.

Sursa ZDI

DE LA ACELAȘI AUTOR

Câți români încă mai au WC-ul în curte. Țara ar putea scăpa de toaletele din spatele casei în 10 ani

Toaletele din spatele casei încă sunt ”la modă” în România, cu toate că nu e un subiect...

Există smântâna de post! Rețeta cu ingrediente 100% naturale

Smântâna merge de minune la tot felul de preparate culinare, dar ce ne facem când suntem în...

Pâinea s-ar putea scumpi cu până la 15%. Avertismentul producătorilor români

Pâinea care ajunge pe mesele românilor ar putea fi mai scumpă în perioada următoare cu până la...

INS: Peste 23% dintre români nu își permit un trai decent. Cum este distribuită sărăcia în țară

Peste 23% dintre români nu își permit un trai decent, dublu față de țările dezvoltate din Europa...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI