10.7 C
Paşcani
joi, octombrie 28, 2021
Array

EUROSTAT. Unu din patru tineri români stă degeaba

Statistică negativă pentru România. Suntem pe locul doi în Europa, după Italia, cu 23% dintre tineri care nu muncesc şi nici nu merg la facultate, potrivit datelor institutului european de statistică Eurostat. Adică, 1 din 4 tineri stă degeaba. Îi depăşim chiar şi pe vecinii bulgari, cu care ne comparăm de multe ori la capitolul nivel de trai.

Marius are 21 de ani şi a terminat o şcoală profesională. Deşi este şomer, nu vrea să se angajeze. Multe firme cer experienţă la angajare. Şi, oricum, banii primiţi ar fi prea puţini.

„Eu am fost în străinătate plecat şi o să mă întorc înapoi acolo, pentru că aici nu ai nicio şansă. Probabil aici îi aduni (banii – n.r.) într-un an cât faci acolo într-o lună”, spune Marius.

Statistica europeană arată că unul din patru tineri români, cu vârsta între 20 şi 24 de ani, sunt ca Marius. Nu muncesc în ţară şi nici nu merg la cursuri. Lucrul peste graniţă este o soluţie temporară.

„Plec pe sezon dincolo şi vin înapoi. (Reporter: Merită mai mult aşa?) Păi da, cu banii de acolo de pe trei luni stau aici cinci-şase luni acasă lejer”, spune un tânăr de 23 de ani.

„Din totalul de circa 360 de mii de şomeri existenţi la nivelul ţării noastre, înregistraţi în evidenţe, undeva pe la 31 de mii de persoane sunt şomerii sub 25 de ani. Dar ştim foarte bine – că sunt studii în acest sens, care arată că în România sunt mult, mult, mult peste această cifră”, spune Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.

Efectele se văd. Angajatorii nu reuşesc să găsească forţă de muncă.

„Am 15 proiecte, dar în momentul de față avem o reală și gravă problemă a lipsei forței de muncă, cel puțin în partea de vest a țării, mă refer la Cluj, Timișoara, Arad, în care serviciile pe care compania mea vrea sa le presteze”, spune Felix Pătrășcanu, directorul unei firme de curierat.

România este de altfel pe locul doi în Europa, în privinţa tinerilor de până în 24 de ani care nu au job şi nici nu urmează vreun curs. În ultimii 10 ani, numărul lor a crescut cu aproape 5%, până la 23,6% anul trecut.

Italia conduce acest clasament, cu o proporție de 29,1 la sută. Adică un tânăr din trei nici nu munceşte, nici nu studiază. După România (cu o proporție de 23,6 la sută), urmează Grecia (23 la sută), Bulgaria și Cipru (ambele cu 22,7 la sută), Spania (21,2 la sută) și Croația (19,6 la sută).

CONTINUARE PE DIGI24.RO

DE LA ACELAȘI AUTOR

Anunt de pierdere

Pierdut certificat constatator nr. 70820 din 08.08.2018 de la punctul de lucru din sat Pietrosu, comuna Tatarusi,...

O fetiță de 9 anișori, cu o păpușă în brațe, abuzată de un individ. A reușit să o agreseze sexual, după ce a păcălit-o

Un ieșean a fost trimis la pușcărie de către judecători, după ce a fost acuzat că a...

Ard câmpurile din comune. Neglijența oamenilor pun pe drumuri pompierii

Pompierii pascaneni, dar si cei din Targu Frumos sau Harlau primesc foarte multe solicitari in aceasta perioada...

Vom avea restricţii de Crăciun şi de Revelion? Ce spune ministrul Sănătăţii

Valul patru al pandemiei este din ce în ce mai aprig, fapt demonstrat de creșterea îmbolnăvirilor și...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI