More

  Etichetele la alimente vor dezvălui toate otravurile

  Array

  De la 14 decembrie, toate etichetele produselor alimentare și medicamentelor din UE (inclusiv România) se schimbă radical.
  Producătorii români şi cei din celelalte state membre ale Uniunii Europene sunt obligaţi să schimbe etichetele de pe produsele alimentare, conform prevederilor Regulamentului 432/2012. Prin această iniţiativă legislativă se stabileşte o listă de menţiuni de sănătate permise, înscrise pe produsele alimentare. Aceste explicaţii vor fi altele decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire şi la dezvoltarea şi sănătatea copiilor”, au explicat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

  Din 14 decembrie, etichetele produselor alimentare şi medicamentelor vor cuprinde nu doar substanţele aflate în compoziţie, ci şi beneficiile şi riscurile pe care fiecare le prezintă pentru sănătatea consumatorului.
  Bunăoară, acum, pe eticheta pateului Bucegi se află înşiruite o serie de compuşi ca: apă, şorici şi slănină, plus nişte ingrediente, mult mai multe, care fac parte din rândul stabilizatorilor (polifosfaţi, extract de drojdie, condimente, dextroză), al emulgatorilor (esteri glicerici ai acidului citric E 472C, consideraţi inofensivi), al agenţilor de îngroşare (gumă guar – E 412), care se află şi în alimentele eco, dar care trebuie consumată cu moderaţie, gumă xantan (E 415), dar şi acid citric (E 330), monoglutamat de sodiu (E 621) şi nelipsitul carmin.
  Din a doua jumătate a lunii decembrie, pe noul model de etichetă vor fi înscrise şi care sunt riscurile sau beneficiile provocate de consumul fiecărui aditiv. De exemplu, la aditivul E410 (guma de guar) va fi menţionat “un avertisment privind riscul de sufocare pentru persoanele cu dificultăţi la înghiţire. Sau, în cazul ingerării substanţei cu un aport inadecvat de lichid, se va recomanda ingerarea cu multă apă, pentru a asigura ajungerea substanţei în stomac”, prevede noul act normativ.
  Vor exista probabil şi excepţii, mai ales la medicamente. „Avem stocuri în depozite şi în farmacii. Nu putem retrage produsele din farmacii pentru a le eticheta din nou. Am intra în faliment. Avem nevoie de o dispensă”, este cererea patronatului din industria farmaceutică către minister.

  EVZ

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Peste un milion de teste rapide Covid-19 vor ajunge în școli. Peste 4.000 au fost făcute până acum

  4.375 de teste au fost folosite până în prezent în şcoli, 92% dintre acestea având rezultat negativ, a anunţat Ministerul Sănătăţii, vineri, într-un comunicat...

  În martie începe recensământul de probă al populației. Amenzi pentru românii care refuză să participe

  În martie, începe recensământul de probă al populației. Noutatea este că cei selectați vor avea posibilitatea să completeze singuri, on-line, formularul cu întrebări.   Există desigur...

  Elevii de la ,,Miron Costin” premiați la Concursul Internațional Pro-Lectura

  C.P. La inițiativa Asociației Generale a Învățătorilor din Republica Moldova, semestrul al II-lea a debutat sub semnul competitivității, Concursul Internațional Pro Lectura aliniind la...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Înapoi
  Discuta pe Facebook
  Discuta pe Whatsapp