More

  Etichetele la alimente vor dezvălui toate otravurile

  Array

  De la 14 decembrie, toate etichetele produselor alimentare și medicamentelor din UE (inclusiv România) se schimbă radical.
  Producătorii români şi cei din celelalte state membre ale Uniunii Europene sunt obligaţi să schimbe etichetele de pe produsele alimentare, conform prevederilor Regulamentului 432/2012. Prin această iniţiativă legislativă se stabileşte o listă de menţiuni de sănătate permise, înscrise pe produsele alimentare. Aceste explicaţii vor fi altele decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire şi la dezvoltarea şi sănătatea copiilor”, au explicat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

  Din 14 decembrie, etichetele produselor alimentare şi medicamentelor vor cuprinde nu doar substanţele aflate în compoziţie, ci şi beneficiile şi riscurile pe care fiecare le prezintă pentru sănătatea consumatorului.
  Bunăoară, acum, pe eticheta pateului Bucegi se află înşiruite o serie de compuşi ca: apă, şorici şi slănină, plus nişte ingrediente, mult mai multe, care fac parte din rândul stabilizatorilor (polifosfaţi, extract de drojdie, condimente, dextroză), al emulgatorilor (esteri glicerici ai acidului citric E 472C, consideraţi inofensivi), al agenţilor de îngroşare (gumă guar – E 412), care se află şi în alimentele eco, dar care trebuie consumată cu moderaţie, gumă xantan (E 415), dar şi acid citric (E 330), monoglutamat de sodiu (E 621) şi nelipsitul carmin.
  Din a doua jumătate a lunii decembrie, pe noul model de etichetă vor fi înscrise şi care sunt riscurile sau beneficiile provocate de consumul fiecărui aditiv. De exemplu, la aditivul E410 (guma de guar) va fi menţionat “un avertisment privind riscul de sufocare pentru persoanele cu dificultăţi la înghiţire. Sau, în cazul ingerării substanţei cu un aport inadecvat de lichid, se va recomanda ingerarea cu multă apă, pentru a asigura ajungerea substanţei în stomac”, prevede noul act normativ.
  Vor exista probabil şi excepţii, mai ales la medicamente. „Avem stocuri în depozite şi în farmacii. Nu putem retrage produsele din farmacii pentru a le eticheta din nou. Am intra în faliment. Avem nevoie de o dispensă”, este cererea patronatului din industria farmaceutică către minister.

  EVZ

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Apar noi cazuri în focare din Târgu Frumos și Hârlău. Indicele din Pașcani a ajuns la 2,37/mia de locuitori

  Situatia privind numarul de bolnavi COVID-19 pare sa fie tot mai complicata, in focarele de infectie depistate in judet. La Spitalul de Boli Cronice...

  Se ocupă paturile pentru pacienții cu SARS-COV2, în spitalele pășcănene

  Incep sa se ocupe paturile din spitalele pascanene destinate pacientilor diagnosticati cu COVID-19. Vineri, 23 octombrie, reprezentantii Spitalului General CF din municipiu au precizat...

  Primarul si consilierii din Cotnari au depus juramantul

  Noii alesi locali din comuna Cotnari au depus juramantul. Sedinta festiva a avut loc vineri 23 octombrie, incepand cu ora 13.00, la convocarea prefectului...

  Opinii