More

  Este vremea murăturilor. Ce prețuri sunt la legume, în piețe

  Array

  Este vremea murăturilor. Ce prețuri sunt la legume, în piețe

  A venit toamna iar piețele abundă de legume și fructe. Și clienții își fac timp pentru cumpărături mai ales că, gospodinele se pregătesc pentru a umple cămara cu tot felul de compoturi și dulcețuri sau murături, tocane și zacuscă. Prețurile sunt convenabile, iar în piețe sunt și producători, marfa fiind vândută la saci. Pentru o cămară cu câteva ceva din toate, o familie scoate din buzunar câteva sute de lei.

  Vinete, gogoșari, roșii, varză, pepeni sunt doar câteva dintre produsele de pe listele gospodinelor în această perioadă. Cu ochii pe tarabele din piețe, femeile deja știu ce rețete vor să facă pentru ca bunățățile lor să reziste până în primăvară. În fiecare dimineață, piețele și aprozarele sunt luate cu asalt de clienți.

  Bugetul alocat pentru cumpărături sunt de câteva sute de lei. Prețurile produselor în piața agroalimentară din Zona Vale a Pașcaniului sunt:

  Cartofi 1,2 lei/kg

  Vinete 1,5 lei/kg

  Ceapă 1,5 lei/kg

  Roșii 1,5 lei/kg

  Varza 2 lei/kg

  Ardei 2,5 lei/kg

  Gogoșari 3 lei/kg

  Conopidă 4 lei/kg

  Păstârnac 4 lei/kg

  Țelină 5 lei/kg

  Ardei iuți 6,5/kg

  Pătrunjelul 8 lei/kg.

  Dacă la comercianți acestea sunt prețurile, la micii producători, ele sunt puțin mai scăzute. Fac și oferte pe loc, în funcție de cantitatea cumpărată. Este și cazul acestui bărbat din Costești. Împreună cu familia, Dănuț Miron muncește din iarnă pentru această recoltă. El spune că nu știe dacă își scoate banii pe cultură pentru că a bătut grindina și mai ales a fost secetă, dar și cumpărătorii aleg să cumpere de la marketuri.

  Câteva idei de rețete

  Gogoşari în oţet: Ingrediente pentru 10 kg de gogoşari: un litru de oţet, 200 grame de zahăr, 100 grame de sare, 250 grame de ulei, piper, foi de dafin şi 2 litri de apă. Gogosarii se spală, se curată şi se aşază feliaţi în borcane. Într-o oală se amestecă apa, oţetul, uleiul, sarea, zahărul şi condimentele şi se pun la fiert. După ce soluţia clocoteşte se pune peste gogoşari şi se sigilează borcanele.

  Murături asortate: Ingrediente: două kg conopidă, două kg gogonele, 1/2 kg ţelină şi 1/2 kg morcov. Legumele se aşază în borcane. Se face o saramură dintr-un kg de oţet, trei litri de apă, patru linguri de sare, o lingură de zahăr şi se toarnă în borcane. La final se pun câteva foi de dafin, boabe de muştar, boabe de piper, câteva rondele de hrean şi se astupă borcanele.

  Castraveţi muraţi: Ingrediente: două kg castraveţi, crenguţe de mărar verde, 3 linguri de sare, câţiva căţei de usturoi şi un ardei iute. Se aşază castraveţii în borcan alături de crenguțele de mărar, căţeii de usturoi şi ardeiul iute, după care se toarnă o saramură făcută din 3 linguri de sare şi 3 l de apă.

  Vinete congelate: Vinetele se coc la foc mic, se curată de coajă şi se lasă la scurs câteva ore bune până nu mai lasă deloc apă. După aceea se porţionează, se pun în punguţe de plastic sigilate şi se bagă în congelator, în sertarele în care nu se umblă des.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Zeci de pășcăneni din etapa a doua s-au imunizat la centrul de vaccinare de pe strada Sportului

  In municipiul Pascani luni a inceput vaccinarea impotriva COVID-19 a persoanelor care se incadreaza in cea de-a doua etapa a campaniei de imunizare. Activitatea...

  Comisiile de specialitate au fost completate. Mai multi la Economic, mai putini la Educatie

  Desi a castigat alegerile locale pentru Consiliul Local , la diferenta de cateva sute de voturi de organziatia PNL iar cele doua formatiuni au...

  Fotbalistul Crețu a scos la licitație, pentru Nicoleta, tricoul cu care a jucat la Națională

  La nivelul judeţului Iaşi se organizează în această perioadă diverse acţiuni de strângere de fonduri pentru Nicoleta, o tânără in vârstă de 17, din...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI