5.8 C
Paşcani
miercuri, decembrie 7, 2022

Este recomandat vaccinul pentru pacienții cu afecțiuni renale? Ce spun specialiștii ieșeni

Un cunoscut medic nefrolog ieşean răspunde la această întrebare. Conf. dr. Ionuţ Nistor recomandă şi pacienţilor care fac dializă să se vaccineze. Doar în cazul celor care au suferit un transplant trebuie precauţie, decizia urmând a fi luată de medicul curant

„Ziarul de Iaşi” continuă seria materialelor în care abordăm subiectul vaccinării bolnavilor cronici, programată să înceapă după data de 15 ianuarie şi care reprezintă a doua etapă de vaccinare. În ediţia de astăzi, aflăm dacă este indicată vaccinarea anti-COVID în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni renale, dar şi dacă imunizarea este recomandată în cazul persoanelor care au trecut printr-un transplant de rinichi şi urmează tratament imunosupresor. Conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon”, susţine că vaccinarea împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2 în cazul persoanelor care suferă de boli cronice de rinichi şi care fac dializă este extrem de importantă şi ar trebui făcută prioritar. „Cei cu boală cronică de rinichi sunt expuşi unui risc de deces în urma contaminării cu acest virus. De asemenea, pacienţii dializaţi nu se pot izola, pentru că sunt obligaţi să iasă de trei ori pe săptămână pentru şedinţele de dializă, iar acest risc va exista atât timp cât ei se deplasează, se întâlnesc cu alte persoane şi trebuie să iasă din casă”, a explicat specialistul ieşean.

Rata de mortalitate la pacienţii COVID dializaţi – 25%

Spre exemplu, în perioada pandemiei, s-a remarcat că rata de mortalitate la pacienţii depistaţi pozitivi cu COVID şi care fac dializă la Iaşi a fost de 25%, fiind mult mai mare decât în cazul altor bolnavi. Aceşti pacienţi au o imunitate scăzută, majoritatea prezintă complicaţii asociate, cum ar fi probleme cardiovasculare, accident vascular cerebral, embolie pulmonară, iar în cazul lor, insuficienţa respiratorie este mai severă. De aceea, medicii susţin vaccinarea acestei categorii, spunând că beneficiile sunt mult mai mari comaprativ cu riscul de a se infecta şi de a dezvolta alte complicaţii. „Din păcate, pacienţii cu boală cronică de rinichi nu au fost incluşi în acest studiu efectuat de cei de la Pfizer, astfel încât nu avem date certe. Însă, din experienţa anterioară legată de celelalte vaccinuri la care se adaugă riscul dezvoltării acestei boli, recomandăm inclusiv vaccinarea «off label», adică în afara prospectului pentru această categorie de pacienţi”, a explicat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow