16.2 C
Paşcani
luni, iunie 27, 2022
Array

Eroul din Miroslovești, locotenent la 95 de ani. Impresionanta poveste a unui supravieţuitor norocos

Sunt din ce în ce mai puţini în viaţă. Au luptat pe câmpurile de lupta şi s-au sacrificat pentru ca noi să fim ceea ce suntem astăzi. Au mii de amintiri emoţionante de povestit şi sunt eroii noştri cu care ne mândrim mai ales în zi de sărbătoare. Mihai Dascălu din comuna Miroslovești este unul dintre ei. Astăzi el a împlinit 95 de ani, iar comunitatea locală i-a pregătit o supriză frumoasă.

veteran de razboi miroslovesti mihai dascalu

 

 

„Am văzut moartea cu ochii. Nu o singură dată. Deşi eu eram ţinta, parcă am fost apărat şi, şi-au găsit sfârşitul alţii prin împuşcăturile care îmi erau dedicate.” Îşi aminteşte, cu lacrimi în ochi şi vocea tremurândă nea Mihai. Povestea a spus-o de mai multe ori, însă, astăzi, în ziua în care a împlinit 95 de ani s-a gândit şi la camarazii lui din timpul războiului alături de care a luptat în Ungaria sau Cehia.

Pentru el, la biserica din satul Soci administraţia locală a pregătit o surpriză. Cântece patriotice, cadouri şi diplome de excelenţă alături de cărţi. Elevii comunităţii au intonat imnul pentru sărbătorit.

Apoi, rând pe rând, organizatorii au avut câte un cuvânt care îi mângâia sufletul şi un cadou pentru Mihai Dascălu, cetăţean de onoare a comunităţii.

Preotul satului, Romică Siminciuc a ţinut o rugăciune pentru vetereanul de război apoi i-a mulţumit pentru bunătatea şi răbdarea pe care o are. I-a fost dăruită o icoană, în semn de preţuire şi protejare.

Primarul comunei, Ionuţ Gospodaru a vorbit celor prezenţi despre cel de-al doilea Război Mondial şi mai ales că zona pe care o conduce a fost teatru de război. Şi edilul a dăruit sărbătoritului un cadou şi un buchet de flori.

La eveniment a fost prezent şi subprefectul judeţului Iaşi, Bogdan Abălașei care a înmânat o diplomă de excelenţă sărbătoritului şi mai ales a vorbit celor prezenţi despre ororile războiului. El a spus chiar o poveste din familia lui, cum că în urma bombardamentelor din ’44 bunica lui a fost declarată moartă, după îndelungi căutări, însă câţiva zeci de ani mai târziu femeia a fost găsită, întâmplător, în urma unor discuţii la un eveniment. Ea trăia în Târgu Mureş. În anul 1991, bunicii subprefectului de Iaşi s-au regăsit.

De la celebrarea unui veteran de război nu au lipsit reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război care au adus unul dintre cele mai frumoase cadouri. Este vorba despre o diplomă din partea secretarului de stat din Ministerul Apărării Naţionale. Mai mult, a fost citit şi un fragment dintr-o carte ce descrie războiul din ochii celor care au trăit acele vremuri.

Apoi, sărbătoritul a depănat amintiri cu cei prezenţi. Nu au lipsit fotografiile, ce vor stă martore peste ani şi ani. Mihai Dascălu a rămas văduv şi are 2 copii, 4 nepoţi şi câţiva strănepoţi care îi fac zilele mai frumoase.

În comuna Miroslovesti mai este un veteran de război ce va fi sărbătorit la începutul lunii mai.

În Asociaţia Veteranilor de Război sunt înregistrate peste 5.400 de persoane, iar mai bine de jumătate au fost vizitaţi anul trecut, 2015. În ultimii ani, pe data de 25 octombrie este scoasă de sub tipare o nouă carte care stă mărturie la vizitele făcute de către reprezentanții Asociației.

Vezi știrea video în cadrul buletinului INFOBIT

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow