1.9 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 3, 2022

Era să-şi ucidă soţia tăindu-i gâtul, dar a rămas cu cazierul nepătat

Curtea de Apel: instanţa de fond a manifestat clemenţă excesivă în raport cu gravitatea faptei.

Un bărbat din Cotnari, care era să-şi ucidă soţia, pare că a fost mângâiat pe creştet de magistraţii Judecătoriei Hârlău. Cazierul individului a rămas nepătat, deşi chiar judecătorii au considerat că fapta fusese comisă în formă agravată. La Curtea de Apel, lucrurile au fost văzute cu totul altfel, iar amânarea s-a transformat în executare.

Relaţiile dintre Elena G. şi Adrian Budeanu erau tensionate de multă vreme. Din cauza abuzului de alcool al bărbatului, femeia îl părăsise, luând cu ea şi copilul de 3 ani pe care îl aveau împreună. Pe acest fond, în seara zilei de 27 august 2019, Budeanu a agresat-o pe fosta iubită, tăind-o cu un cuter la mână şi în zona gâtului. Agresiunea i-a atras lui Budeanu un dosar penal pentru lovire sau alte violenţe, faptă pedepsită cu amenda sau cu închisoarea pe un termen cuprins între 3 luni şi 2 ani.

Luând în considerare „leziunile grave suferite de partea vătămată”, magistraţii din Hârlău au apreciat că se poate vorbi de circumstanţe agravante în comiterea faptei, pedeapsa putând urca până la 5 ani de închisoare. Sentinţa stabilită de judecătorii din Hârlău a fost însă de doar 1 an de închisoare, cu amânarea executării pe un termen de doi ani, bărbatul fiind totodată obligat la plata unor despăgubiri de 14.000 lei faţă de victimă.

Această variantă a pedepsei cu închisoarea este practic cea mai blândă, cazierul făptuitorului rămâne curat. Doar în cazul comiterii unei noi infracţiuni se ajunge la o pedeapsă cu executarea în regim de detenţie.

Cazul a ajuns în atenţia Curţii de Apel în urma contestaţiei înaintate de femeie. Aceasta a cerut aplicarea unei pedepse de 2 ani de închisoare, cu suspendare, ca şi majorarea cuantumului daunelor morale. Budeanu nu a dat nicio declaraţie în faţa instanţei, dar a depus la dosar două caracterizări favorabile, una din partea primarului comunei Cotnari, iar a doua semnată de preotul parohiei „Sf. Cuv. Parascheva” din satul Bahluiu.

Sentinţa dată de magistraţii din Hârlău a fost dur criticată de completul Curţii de Apel. „Curtea constată că la individualizarea judiciară a pedepsei aplicate inculpatului, instanţa de fond a manifestat clemenţă excesivă în raport cu gravitatea faptei, împrejurările concrete în care a fost săvârşită şi mai ales raporturile în cadrul cărora a fost săvârşită şi care ilustrează un grad ridicat de pericol social al inculpatului. Contrar jurisprudenţei constante a CEDO, instanţa de fond nu a reuşit sa dea un răspuns adecvat gravităţii faptei cu care a fost sesizată, condamnarea inculpatului impunându-se în faţa unei soluţii pur formale, neasigurându-se protecţia efectivă persoanei vătămate împotriva oricăror acte de violenţă, urmare a ruperii relaţiilor de familie”, au remarcat judecătorii.

Aceştia au decis condamnarea bărbatului tot la 1 an de închisoare, dar cu executarea în regim de detenţie. De asemenea, a fost majorat cuantumul daunelor morale, până la 25.000 lei. Sentinţa, pronunţată joi de Curtea de Apel, este definitivă.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow