22.1 C
Paşcani
duminică, august 14, 2022
Array

Epidemie de scarlatină la o şcoală din Hirlau. Părinții reclamă mizeria din clase

Peste 40 de copii au fost diagnosticaţi cu streptococul responsabil de această boal. În ciuda îngrijorării părinţilor, DSP dă asigurări că situaţia este sub control. Scarlatina este astăzi o boală fără riscuri mari pentru copii

Epidemie de scarlatină la Şcoala Gimnazială „Petru Rareş„ din Hârlău. În cazul a trei elevi a fost confirmată deja boala, alţi 39 de copii fiind diagnosticaţi cu strep­tococul betahemolitic A, microbul responsabil cu apariţia bolii. În timp ce conducerea şcolii şi Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi au arătat că situaţia este sub control, mai multe mămici au reclamat, sub protecţia anonimatului, că elevii nu sunt feriţi de pericolul infectării în condiţiile în care orele nu au fost oprite pentru igienizarea claselor. Mai mult, părinţii au precizat că elevii învaţă în condiţii de igienă precară, în unele cazuri preferând să facă ei înşişi curăţenie în unitatea şcolară. „Se întâmplă să vină părinţi la curăţenie, este adevă­rat, dar nu vorbim de o regulă, ci de cazuri izolate, la unele clase, nu în general. Noi nu putem opri părinţii să facă ordine şi cură­ţenie, dacă ei vor acest lucru“, ne-a declarat profesorul Lucia Acsinia, directorul Şcolii „Petru Rareş”.

Bolnavii, transferaţi la Iaşi

Epidemia a început spre fi­nalul lunii octombrie, atunci când trei elevi au necesitat internare într-o clinică cu profil de boli infecţioase din Iaşi. Minorii au primit îngrijiri medicale mai întâi la spitalul din Hârlău, ulterior fiind transferaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. În urmă cu o săptămână, ultima pacientă diagnosticată cu scarlatină a fost externată cu stare amelioarată. „Minorul a primit tratament de specialitate, după câteva zile fiind externat cu stare ameliorată. Scarlatina este o afecţiune care apare frecvent în această perioadă rece, iar atunci când vorbim de comunitate, trebuie să luăm în considerare şi caracteristica contagioasă a afecţiunii“, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Potrivit DSP Iaşi, conducerea şcolii a fost cea care a anunţat instituţia despre situaţia cu care se confruntă, inspectori ai direcţiei de sănătate recoltând ulterior probe de la copii. „În acest caz au fost confirmate trei cazuri de boală, dintre care două au apărut în aceeaşi familie, la doi fraţi. Cazurile au apărut la copii din două clase diferite, în acest moment, copiii aflându-se sub tratament“, a arătat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iaşi.
Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow