16.6 C
Paşcani
sâmbătă, octombrie 1, 2022
Array

Elevii români, mult mai slab pregătiţi decât cei europeni

- Advertisement -

România se situează în perioada 2011 – 2014 sub media europeană în privinţa nivelului de cunoştinţe la citit, matematică şi ştiinţe dobândit de tinerii cu vârsta de 15 ani, conform datelor prezentate în Monitorul educaţiei şi formării 2015, lansat ieri de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Astfel, datele arată că elevii la această categorie de vârstă au un nivel inferior la citit — 37, 3% comparativ cu cei din ţările UE—17,8% , cât şi la matematică — 40, 8% faţă de 22,1 % în UE sau ştiinţe de 37,3 % faţă de media europeană — 16,6%. De asemenea, rata abandonului şcolar timpuriu în sistemele de educaţie şi formare profesională (vârsta 18-24 ani) este superioară mediei europene în 2014, de 18,1% faţă de 11,1 %.

Cu această ocazie, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a evidenţiat necesitatea apariţia Monitorului educaţiei 2015, arătând că trebuie reduse decalajele, iar una dintre soluţii ar fi inovarea-cercetarea. „Noi suntem în dezbaterea între emoţii şi date. Când dezvoltăm strategii suntem în confruntarea «ce ne spun datele, acele politici bazate pe evidenţe, dar şi pe ce ne spun emoţiile noastre», pentru că din interiorul nostru ştim că există un dar natural teribil, o resursă umană pe care trebuie să o distilăm pentru a acţiona în favoarea lor. (…) Eu cred într-un dar natural de excepţie. (…) Ideea de a reduce decalaje este extraordinară, vine din perseverenţa de a face pas cu pas. Eu vin din inovare-cercetare şi aş vrea inovarea să mă ajute să fac acel salt. Sunt convins că avem capacitate suficientă, dar pentru asta trebuie să avem şi o disponibilitate majoră, disponibilitatea de a experimenta”, a argumentat ministrul Educaţiei.

Sursa: Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow