19.7 C
Paşcani
duminică, iunie 20, 2021
19.7 C
Paşcani
duminică, iunie 20, 2021
Array

Elevii pleacă în străinătate să studieze

Ultimele știri

Și în acest an, Iaşul va pierde o bună parte dintre cei mai buni absolvenţi de liceu: peste 100 dintre ei au decis să aplice pentru universităţi din străinătate. Trei sferturi dintre ei au ales Marea Britanie, pentru modul accesibil de a-şi finanţa plata taxelor. Multe universităţi britanice acceptă semnarea unui contract de împrumut, taxele de circa 9.000 de lire pe an urmând a fi plătite după absolvirea facultăţii şi după angajare, câte 10% pe an. De la colegiile de elită putem spune că se pleacă în afară efectiv „cu clasa“: 34 de elevi de la „Negruzzi“ sau 30 de elevi de la Naţional. Nu toţi aceştia sunt copii din familii cu stare materială: printre aplicanţi sunt şi elevi sau eleve care muncesc, sau au muncit încă din liceu, ca să se întreţină.

(…) Tot în Anglia va pleca şi Bianca Altan, de la Colegiul „Mihail Sadoveanu“ din Paşcani. Aceasta a fost deja admisă la Universitatea Essex, unde va studia Criminologia. „Eu am căutat acest domeniu şi în ţară, am găsit ceva asemănător la Bucureşti, însă eu mi-am dorit să plec în străinătate să studiez. Mă gândesc că acolo o să-mi dezvolt capacitatea de a înţelege oameni noi şi culturi noi. Am aplicat, am fost admisă, condiţia este să iau minim 8 la bacalaureat, şi sper că nu va fi asta o problemă! Am făcut un împrumut pentru primul an, facultatea costă 9.000 de lire, şi voi plăti la începutul fiecărui an, tot dintr-un împrumut ca cel de acum, iar banii îi dau înapoi în rate după angajare. E ok, pentru că ei nu te constrâng să rămâi acolo să munceşti, poţi lucra oriunde atâta timp cât tu îţi plăteşti rata. Îmi mai place că, după cei trei ani, pot aplica pentru încă un an în care să studiez într-o ţară din afara UE. Aş vrea să merg în Japonia, deoarece îmi doresc de vreo doi ani să ajung acolo. În Anglia am fost vara trecută, am lucrat la un magazin, şi cred că e o ţară cu care mă pot obişnui“, mărturiseşte Bianca.

De la aceeaşi şcoală, Colegiul „Sadoveanu“ din Paşcani, îşi doresc să studieze în străinătate 8 elevi, din care trei au primit deja un răspuns favorabil.

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer fragmentat
19.7 ° C
21.2 °
18.9 °
93 %
2.7kmh
64 %
Dum
19 °
lun
25 °
mar
28 °
mie
29 °
joi
28 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI