15.2 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Elevii pășcăneni nu mai beneficiază de transport gratuit. Primăria refuză să deconteze facturile, dar cumpără o toaletă publică de 250 000 lei

Vesti neplăcute pentru elevii pascaneni. Începând de astăzi ei nu mai beneficiază de gratuitate pe transportul public local, facilitate prevăzută in Legea Invățământului. În cadrul unei ședințe convocata luni seara, conducerea operatorului de transport a luat decizia de a nu mai elibera abonamente gratuite pe motiv ca Primăria Pașcani refuza sa deconteze cheltuielile.

De asemenea, elevii care vor urca in autobuze vor trebui sa achite biletul, la tariful normal de 3 lei pe calatorie. Facturile nu au mai fost achitate din noiembrie 2020 desi sumele neachitate nu sunt mari, cca 50 000 lei. Nici numărul beneficiarilor nu este mare, 204 in luna noiembrie 2020, 166 in luna februarie a.c, dar majoritatea sunt din suburbii si folosesc mijloacele de transport in comun, mai ales dimineața si la amiaza ,pentru a ajunge la școală si înapoi.

Directorul societății de transport spune ca decizia a fost necesară pentru ca sa nu le fie imputate la plata, cheltuielile pentru transportul elevilor neachitate de Primărie.

În replica, Primăria Pașcani susține ca așteaptă clarificări de la Guvern pentru decontarea transportului gratuit ale elevilor si ca operatorul local ar fi facturat abuziv cheltuielile din ultimele luni de zile.

In prezent nu există cadru legal pentru asigurarea gratuității deoarece nu există norme de aplicare ale legii privind acordarea gratuității elevilor pentru transport public local. Facturarea transportului elevilor de către operator este abuzivă deoarece se folosește de prevederile unei O.U.G. care nu mai poate fi aplicată odată cu apariția ulterioară a unei legi care are prevederi contrarii.

Problemele au apărut odată cu modificarile aduse la Legea Educației Naționale prin legea 226 din 30 octombrie 2020. La articolul 1 se arata ca „elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. De asemenea legea prevede ca decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat, prin transfer, către unitățile administrativ-teritoriale iar  gratuitatea este asigurată de către autoritățile administrației publice locale, prin subvenționarea operatorului de transport. Mai mult, elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfășurat în alte condiții decât sub forma unui serviciu public”.

Decontarea se va realiza de către unitatea de învățământ. În baza noilor reglementări, in alte orașe din tara, cum ar fi municipiul Iasi, primăriile asigura deja transportul gratuit al elevilor. Subiectul nu a fost de interes, pana acum ,pentru Consiliul Local Pașcani, desi sumele sunt derizorii.

În același context, Ministrul Educației, Sorin Campeanu a anunțat ca vor fi decontate de Guvern cheltuielile pentru a asigura transportul gratuit al elevilor si ca se așteaptă aprobarea unei Ordonanțe de Urgență pentru elevii navetiști.

Situația de la Pașcani a stârnit reactii in rândul elevilor. Președintele Consiliului Elevilor de la Colegiul Mihail Sadoveanu spune ca vor fi afectați cei care fac naveta din suburbii si ca acesta problema ar urma sa fie discutata in cadrul Consiliului Județean al Elevilor.

Menționam ca Primăria Pașcani a refuzat sa asigure si transportul elevilor de la Școala Iordache Cantacuzino, la școala din cartierul Fantanele, acolo unde au fost mutate cursurile după începerea lucrărilor de modernizare a unității de învățământ pe motiv ca nu sunt bani la bugetul local. În schimb, in lista de investiții pentru acest an, aflata in dezbatere publica, an, sunt prevăzuti 250 000 lei pentru achiziționarea unei toalete publice.

Alte articole