-5.2 C
Paşcani
luni, februarie 6, 2023

Elevii pășcăneni nu beneficiază de transport public local. Primarul Pintilie interpretează legea și așteaptă ca o parte din cheltuieli să fie decontate de ISJ

Elevii pascaneni nu vor beneficia, cel putin deocamdata, de gratuitate pe transportul public local asa cum se intampa in municipiul Iasi si in alte orase din tara. Asta deoarece, Primaria Pascani refuza sa deconteze in totalitate cheltuielile de la buget pe motiv ca astfel de cheltuieli nu au fost prevazute in acest an. Subiectul a fost discutat in conferinta săptămânală de presa. Edilul municipiului a spus ca Inspectoratul Scolar Județean, din fondurile Ministerului Educatiei, ar trebui sa deconteze 70 de lei din pretul de 110 lei, cat ar costa un abonament iar, in aceste conditii, municipalitatea va asigura diferenta de 40 lei pentru fiecare elev navetist.

Interpretarea primarul pascanean contravine prevederilor legale invocate de Inspectoratul Scolar Judetean Iasi. Conform recentelor modificari la Legea Educatiei, administratiile locale trebuie sa asigure transportul gratuit al elevilor din localitatea respectiva. La Pascani, este vorba despre cateva sute de elevi care fac naveta din cele cinci suburbii ale municipiului, la scolile din oras. Pentru elevii navetisti din alte localitati, cheltuielile sunt decontate de ISJ Iasi.

“Naveta elevilor este prevazuta la art. 84 din Legea educației nr. 1/2011, modificat prin OUG nr. 50/16.06.2021, referitoare la decontarea cheltuielilor de transport al elevilor, si Ordinul nr. 4426/20.07.2021 privind metodologia de decontare a cheltuielilor pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu.
La art. 1, al (1) din Ordinul nr. 4426/20.07.2021, elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, din Bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, în limita a 50 de km.
Al. (2) Elevilor care sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, din Bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați.
Decontarea se va face pe baza documentelor emise de operatorii de transport rutier
Decontarea se asigura de catre unitatea de invatamant, pe baza documentelor justificative, care va solicita lunar sumele de la Inspectoratul Scolar.
Elevii care circula in interiorul municipiului, cu transportul public, beneficiaza de transport gratuit, conform modificarilor aduse articolului 84 din legea Invatamantului prin Legea 226/30.10.2020 Gratuitatea este asigurata de catre autoritatile administrtaiei publice locale prin subventionarea operatorului de transport conform Legii serviciilor publice de transport persoane in unitatile administrativ teritoriale nr 92/2007
In municipiul Iasi, elevii isi achizitioneaza abonament gratuit prin prezentarea carnetului de elev, vizat, sau a unei adeverinte de elev.” a precizat ISJ Iași, pentru BIT TV.

Mentionam ca reprezentantii administratiei locale au solicitat scolilor din Pascani o centralizare cu elevii din zona municipiului, mai ales cei din suburbii, care fac naveta cu autobuzul si solicita decontarea cheltuielilor. Tot fara rezolvare a ramas si transportul gratuit al elevilor de la Scoala Iordache Cantacuzino, aflata in renovare, pana la Scoala din Fantanele, acolo unde a fost relocala activitatea.

La Iasi, municipalitatea asigura transportul gratuit pentru toti elevii si studentii. Mai exact, o parte din tramvaiele si autobuzele operatorului local sunt rezervate doar pentru elevi si studenti, mai ales dimineata si la amiază.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow