17.4 C
Paşcani
miercuri, august 10, 2022

Elevii nu vor mai putea fi exmatriculați, iar școlile nu vor mai putea colecta, sub nicio formă, bani de la părinți

La fiecare disciplină școlară se va încheia anual o singură medie, numărul de note acordate anual fiecărui elev va fi stabilit de către profesor, iar exmatricularea elevilor și colectarea banilor de la părinți nu vor mai fi posibile, potrivit unui ordin ce a fost oficializat chiar azi.

Ordinul Ministerului Educației nr. 4.183/2022, publicat acum puțină vreme în Monitorul oficial 675, stabilește, de fapt, un nou Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

Potrivit noului regulament, care va intra în vigoare în septembrie, la fiecare disciplină se va încheia anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar.

Reamintim că, începând din anul școlar 2022-2023, vor fi eliminate semestrele, urmând să existe cinci module de învățare, respectiv cursuri.

Apoi, numărul de calificative ori note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, va fi stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru.

Numărul de calificative ori note acordate anual la fiecare disciplină va trebui să fie cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ. Asta înseamnă că, dacă au două ore pe săptămână alocate, de exemplu, fizicii, elevii vor trebui să aibă la sfârșitul anului cel puțin cinci note la acea materie.

De asemenea, au fost eliminate din legislație dispozițiile referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este un drept constituțional, iar învățământul este obligatoriu până în clasa a XII-a.

În plus, au fost eliminate orice dispoziții care dădeau înainte posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.

O ultimă măsură notabilă anunțată de minister este reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unități-pilot. Un astfel de proiect-pilot a funcționat și în acest an, mai multe detalii despre el găsindu-se în acest articol.

Sursa avocatnet.ro

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

INVITATIE LA FESTIVALUL FAMILIEI

Comunicat: INIMO – Dăruieşte şi schimbă cu adevărat viitorul...

Invitație la un atelier de pictura pe vase ceramice

Vesti bune pentru copiii pasionați de arta. Casa de...

Turul orașului pe bicicleta, la Targu Frumos

Copiii din Targu Frumos sunt invitati la un tur...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow